Česká polícia preveruje incident s bezdomovcami na zjazde ČSSD

Hradecká polícia začala preverovať incident z nedeľňajšieho zjazdu ČSSD v Hradci Králové, pri ktorom jeden z účastníkov akreditovaný ako novinár pred kultúrnym domom Strelnica nastriekal sprej z korenia do očí dvom bezdomovcom.

19.02.2018 16:39
debata (2)

Polícia sa o udalosti dozvedela z médií. „Polícia ČR teraz preveruje, čo sa na mieste stalo,“ povedala hovorkyňa hradeckej polície Iva Kormošová. Polícia prípad charakterizovala ako údajný spor medzi dvoma mužmi.

Podľa týždenníka Respekt použil proti bezdomovcom sprej v nedeľu popoludní Štěpán Kotrba, ktorý bol na zjazde akreditovaný za Český rozhlas. Rozhlas s ním po incidente spoluprácu ukončil.

Osobné zlyhanie Kotrbu

„Český rozhlas s pánom Kotrba prerušil externú spoluprácu. Incident v Hradci Králové považujeme za jeho osobné zlyhanie. Jeho reakcia bola neprimeraná a poškodila dobré meno Českého rozhlasu,“ povedal dnes ČTK hovorca ČRo Jiří Hošna.

Bezdomovci postávali pred Strelnciou a delegátov či novinárov občas poprosili o cigaretu či menší obnos peňazí. Oslovili aj Kotrbu, ktorý proti nim podľa Respektu použil sprej. Svoje konanie neskôr na sociálnej sieti facebook odôvodnil tým, že bol napadnutý.

Prekonal infarkt

Kotrba neskôr uviedol, že sa k incidentu vyjadril už na mieste. „Moje vyjadrenie bolo, že som takto reagoval na počiatok napadnutia tým mužom. Som po ťažkom infarkte a naozaj nemám potrebu sa niekde po hradeckých uliciach biť s podnapitým bezdomovcom, ktorý chce peniaze na alkohol a nenechá sa odbiť,“ uviedol. „Viac k tomu nemienim čokoľvek ďalšieho dodávať,“ oznámil.

Podľa vyjadrenia Českého rozhlasu bol Kotrba externým spolupracovníkom analytického oddelenia, napríklad pre digitalizáciu vysielania, a na zjazd ČSSD bol akreditovaný ako externý analytik. Privolanie polície či zdravotníkov postihnutí podľa Respektu odmietli. „Zatiaľ sme žiadne oficiálne oznámenie neobdržali, a to ani od priamych účastníkov či prípadných svedkov,“ uviedla v pondelok polícia.

Zeman či Fico tam už neboli

Polícia mala v súvislosti so zjazdom ČSSD zvláštnu pohotovosť, pretože medzi účastníkmi zjazdu boli dopoludnia aj takzvané chránené osoby, a to český prezident Miloš Zeman a slovenský premiér Robert Fico. „O údajnom spore medzi dvoma mužmi malo dôjsť v čase, keď už pominul režim zvýšeného bezpečnostného opatrenia, lebo najvýznamnejšie chránené osoby sa už v mieste nenachádzali,“ uviedla polícia.

Iný incident týkajúci sa novinárov sa odohral pred necelým mesiacom, 27. januára po prezidentskej voľbe, kedy naopak boli napadnutí novinári v štábe Miloša Zemana.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #polícia #bezdomovci #ČSSD #zjazd #Český rozhlas