Americký diplomat, ktorý má na starosti KĽDR, ide do výslužby

Dlhoročný americký diplomat Joseph Yun, ktorý je americkým ministerstvom zahraničia poverený za udržiavanie kontaktov so Severnou Kóreou, odchádza do výslužby.

27.02.2018 23:10
Joseph Yun Foto: ,
Joseph Yun je zvláštnym predstaviteľom Spojených štátov pre severokórejské záležitosti.
debata (2)

Hoci Yun tvrdí, že rozhodnutie urobil úplne z vlastnej vôle, agentúra AP pripomína, že sa tak prekvapivo stalo v okamihu možného diplomatického obratu, kedy KĽDR naznačuje ochotu rokovať so Soulom aj Washingtonom.

Yun je zvláštnym predstaviteľom Spojených štátov pre severokórejské záležitosti a zároveň v rámci ázijskej sekcie ministerstva zahraničia pôsobí na jednom z vedúcich postov pre Kóreu a Japonsko. Teraz ale oznámil, že v piatok svoje diplomatické pôsobenie ukončí.

„Jedným z mojich úspechov bolo otvorenie newyorského kanála čoskoro potom, čo k moci nastúpila administratíva Donalda Trumpa,“ povedal Yun. „To umožnilo priame rokovania a priamu komunikáciu. Skutočne teraz nie je problém s komunikáciou,“ dodal s tým, že obtiažny je skôr prístup v tejto veci.

Spojené štáty a KĽDR neudržujú žiadne formálne vzťahy, priamy kontakt ale obe krajiny majú pomocou spomínaného newyorského kanála, čo je spojenie cez diplomatické zastupiteľstvá pri OSN v New Yorku.

Súčasné vzťahy medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi sú mimoriadne vyhrotené, dôvodom je severokórejský program vývoja balistických rakiet a jadrových zbraní. Washington trvá na tom, aby sa KĽDR tohto programu vzdala, Pchjongjang to ale odmieta a tvrdí, že len podniká kroky na zabezpečenie svojej obrany. Teraz KĽDR naznačila, že je ochotná o kríze na Kórejskom polostrove rokovať. Trump v pondelok vyhlásil, že konanie je za určitých podmienok možné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #severokórejská kríza #Joseph Yun