V Poľsku sa začal súd s Walesom, žaluje ho Kaczyński

V Poľsku sa začal súd s bývalým prezidentom Lechom Walesom, ktorého za urážku a ohováranie žaluje predseda vládnej strany Jaroslaw Kaczyński.

05.03.2018 15:45
debata (4)

Walesa totiž vyhlásil, že Kaczyński nesie zodpovednosť za letecké nešťastie pri Smolensku, pri ktorom zahynul brat Jaroslawa Kaczynského a vtedajší prezident Lech Kazcyński. Kým Kaczyńského právnik trvá na ospravedlnení a odškodnom, Walesov zástupca chce, aby súd žalobu zamietol. Proces bude pokračovať 14. mája.

Kaczyński ani Walesa sa pojednávania nezúčastnili, namiesto nich požiadavky predniesli ich právni zástupcovia. Na májovom súdnom pojednávaní by ale podľa portálu wPolityce.pl mali vypovedať osobne.

Kaczyński cez svojho zástupcu súdu oznámil, že trvá na ospravedlnení a odškodnom 30-tisíc zlotých. Nesúhlasí totiž s tým, že mu Walesa v roku 2016 pripísal zodpovednosť za letecké nešťastie z roku 2010. Bývalý prezident vtedy uviedol, že psychicky rozrušený Jaroslaw zavolal do lietadla svojmu bratovi Lechovi, aby ho napriek zlému počasiu prinútil pristáť. Poznamenal tiež, že Lech sa zakaždým podriaďoval rozhodnutiu svojho dvojčaťa.

Poľský vládny špeciál v apríli 2010 prepravoval poľskú delegáciu do západoruského Smolensku, kde si mala uctiť pamiatku obetí katynského masakru, pri ktorom v roku 1940 sovietska tajná polícia zavraždila vyše 20-tisíc Poliakov. V troskách lietadla zahynulo 96 ľudí, napospol členov delegácie na čele s prezidentom Kaczyńským.

Ruskí vyšetrovatelia za hlavnú chybu, ktorá k nehode viedla, označili rozhodnutie pristáť aj napriek zlej viditeľnosti. Prvá poľská vyšetrovacia komisia vedená bývalým ministrom vnútra Jerzym Millerom dospela k záveru, že vinu nesú aj dispečeri, ktorí pilotov uviedli do omylu.

Súčasné poľskej vedenie s doterajšími závermi nesúhlasí a zriadilo novú vyšetrovaciu komisiu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #súd #Lech Walesa #letecká havária #Lech Kaczyński #Jaroslaw Kaczynski