Turecko vyzvalo USA, aby zastavili kurdské milície pri Afríne

Spojené štáty by mali príslušníkom sýrskej kurdskej milície YPG, ktorí prichádzajú z rôznych kútov Sýrie, zabrániť v boji proti Turecku a jeho spojencom v Afríne. Podľa agentúry Reuters to povedal hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin.

07.03.2018 13:39
debata (7)

Turecko bojuje v severosýrskom Afríne od 20. januára proti kurdským milíciám YPG, ktoré považuje za teroristov napojených na tureckú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) je už v rukách tureckej armády a jej spojencov asi 40 percent tohto regiónu.

Milície YPG pôsobia v rámci arabsko-kurdskej koalície SDF, ktorá sa vlani s podporou medzinárodnej koalície na čele s USA významne podieľala na boji proti teroristickému hnutiu Islamský štát (IS).

V utorok SDF oznámila, že do severosýrskej oblasti Afrín vyšle na pomoc kurdským milíciám proti tureckej armáde 1 700 svojich bojovníkov.

Turecká ofenzíva proti YPG podľa Washingtonu ovplyvňuje boj proti IS a boje proti radikálom na východe Sýrie sa kvôli nej zastavili. SDF podľa Pentagonu svoje aktivity proti IS prerušila.

Hovorca tureckého prezidenta tiež uviedol, že Turecko chce súčasné každodenné päťhodinové prímerie v sýrskej východnej Ghúte predĺžiť na 24 hodín. Erdogan o tom bude ešte v stredu hovoriť so svojím iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním. Prímerie pre oblasť vyhlásilo Rusko.

Sýrske vládne vojská podporované Ruskom pred viac ako dvoma týždňami zintenzívnili bombardovanie východnej Ghúty a neskôr začali aj pozemnú operáciu. Cieľom je dobyť tento posledný región v okolí Damasku ovládaný odporcami vlády a radikálnymi skupinami, z ktorých časť je napojená na teroristickú sieť al-Kájda. Podľa niekoľkých mimovládnych organizácií si nálety sýrskej armády od 18. februára vyžiadali životy viac ako 770 civilistov.

Pred viac ako týždňom vyzvala Bezpečnostná rada OSN na pokoj zbraní; jej jednomyseľne prijatá rezolúcia žiada, aby sa prímerie v celej Sýrii začalo dodržiavať bezodkladne a trvalo minimálne 30 dní. Nakoniec je ale čiastočne dodržiava iba päťhodinovej každodenné prímerie vo východnej Ghútě, ktoré vyhlásilo Rusko.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Turecko #Kurdi #operácia Olivová ratolesť #Afrín