Prieskum: Ateizmus vládne európskej mládeži a Česi znovu vedú

Česi opäť potvrdili svoju povesť najväčších ateistov v Európe. Podľa prieskumu, ktorý zverejnil britský denník The Guardian, neverí v žiadneho boha 91 percent Čechov vo veku od 16 do 29 rokov, píše portál iDNES.cz. Rovnako väčšina z nich nechodí do kostola, ani sa nemodlí. Neveriaca mládež prevláda v dvanástich z dvadsaťjeden európskych krajín.

22.03.2018 06:55
Brno, mesto, Petrov, Kostol sv. Petra a Pavla,... Foto:
Pohľad na Brno. Ilustračná snímka.
debata (86)

„Okrem istých pozoruhodných výnimiek sa dospievajúca mládež čoraz menej identifikuje s náboženstvom a rovnako tak ho aj praktizuje,“ uviedol britský teológ a sociológ Stephen Bullivant. Náboženstvo podľa neho v Európe vymiera.

Správa podľa denníka The Guardian vychádza z dát spoločnosti European social survey (ESS) zozbieraných v rokoch 2014 až 2016. Prieskum bol zameraný na mladých obyvateľov z 21 európskych krajín vrátane Ruska a zisťoval, či veria v kresťanského Boha. Jedinou mimoeurópskou krajinou bol Izrael.

Možnosti boli tri – „neverím v žiadneho boha“, „verím v Boha“ alebo „verím v iného ako kresťanského Boha“. Podľa servera sa v miere ateizmu bezkonkurenčne prví umiestnili Česi, s odstupom nasledovali mladí Estónci (81 percent) a Švédi (75 percent). Ateizmus prevládal celkovo v dvanástich krajinách, tesne pod čiarou skončilo Rusko s 49 percentami mladých neveriacich.

Najpobožnejšiu mládež majú naopak v Poľsku, kde v kresťanského Boha verí 83 percent respondentov, a potom v Litve. Tam sa k svojej viere prihlásilo 75 percent oslovených. Najväčší podiel ľudí, ktorí veria v iných bohov, majú v Rakúsku a Francúzsku. Obe krajiny majú zhodne po 11 percent.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ateizmus