Etická komisia ruskej Štátnej dumy neverí vo vinu poslanca Sluckého

Etická komisia ruského parlamentu sa postavila za poslanca, ktorého niekoľko ruských novinárok obvinilo zo sexuálneho obťažovania a nemravných návrhov. Vplyvný poslanec Leonid Sluckij, šéf zahraničného výboru dolnej komory parlamentu, obvinenia odmietol a pohrozil žalobou. Etická komisia v jeho správaní nič škodlivého nenašla.

22.03.2018 08:03
Rusko, Štátna duma Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (6)

Na správanie Sluckého sa sťažovali moderátorka televízneho kanálu RTVi Jekaterina Kotrikadzeová, producentka internetovej televízie Dožď Darja Žuková a reportérka ruského vysielania BBC Farida Rustamovová. Svoj príbeh verejne opísala len Rustamovová, ktorú údajne poslanec obchytkával a domáhal sa, aby sa stala jeho milenkou.

Šéf etickej komisie Otari Aršba po uzavretí vypočutia Sluckého aj údajne poškodených oznámil, že poslanec ničím nepochybil. Obvinenia boli podľa komisie vopred dohodnuté, pretože ženy prehovorili v rovnakom čase a navyše dlho po údajnom previnení. Ich tvrdenie je vraj zámerne vytrhnuté z kontextu.

Počas pojednávania pred budovou Štátnej dumy demonštrovali skupiny novinárov, ktorí sa dožadovali nestranného vyšetrenia Sluckého kauzy. Tlačová agentúra RBK oznámila, že prestáva do parlamentu vysielať svojich novinárov. Denník Kommersant informoval svojich čitateľov o prerušení kontaktov sa Sluckým aj s etickou komisiou.

Poslanec vydal vyhlásenie, podľa ktorého „snaha vyrobiť zo Sluckého ruského Harveyho Weinsteina (hollywoodskeho producenta obvineného z obťažovania desiatok žien) je lacnou a nízkou provokáciou“. Podporu našiel Sluckij aj u čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorý poslanca označil za svojho brata.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Leonid Sluckij