USA pridali na teroristický zoznam pakistanskú stranu MML

Spojené štáty zaradili na svoj zoznam teroristických organizácií pakistanské politické zoskupenie zvané Milli Moslim League (MML). Organizáciu riadi islamský duchovný Hafiz Saíd spájaný s útokmi spáchanými v roku 2008 v indickom meste Bombaj, pri ktorých prišlo o život vyše 160 ľudí.

03.04.2018 13:39
debata (4)

Spojené štáty podľa agentúry Reuters uviedli, že zoskupenie MML, ktorého názov by sa dal zhruba preložiť ako Národná moslimská liga, iba v politickom živote zastupuje extrémistickú skupinu Laškare tajjaba. Tá je v Pakistane zakázaná a tiež figuruje na americkom zozname teroristických organizácií. Saíd patrí k jej zakladateľom.

Podľa americkej vlády je skupina Laškare tajjaba zodpovedná za smrť stoviek civilistov, vrátane amerických občanov. Pripisované sú jej tiež teroristické útoky v Bombaji, kde v roku 2008 desiatka ozbrojencov útočila tri dni na významné budovy, medzi ktorými boli dva luxusné hotely, židovské centrum a nádražie.

Washington už skôr vypísal na hlavu Hafiz Saída odmenu desať miliónov dolárov. Saíd vinu na bombajských útokoch popiera. Vlani v novembri bol v Pakistane prekvapivo prepustený z domáceho väzenia.

Politické zoskupenie Milli Moslim League vzniklo tiež v minulom roku. Na jeseň 2017 pakistanská volebná komisia odmietla stranu registrovať s tým, že má väzby na radikálov. Tento rok v marci ale súd v Islamabade nariadil volebnej komisii, aby stranu uznala. MML by sa tak mala zúčastniť parlamentných volieb plánovaných na 15. júla.

Spojené štáty sú však presvedčené, že MML je len ďalším názvom pre skupinu Laškare tajjaba. „Nech si bude (Laškare tajjaba) hovoriť čokoľvek, zostane teroristickou skupinou. USA podporujú všetky snahy zabezpečiť, aby Laškare tajjaba nemala hlas v politike, kým sa nevzdá násilia,“ napísalo americké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení.

India americké rozhodnutie uvítala a podotkla, že Pakistan naďalej nedostatočne ničí radikálov. „Teroristi a teroristické organizácie menia mená a môžu ďalej slobodne operovať z územia pod pakistanskú kontrolou,“ uviedol hovorca indickej diplomacie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Pakistan #zoznam #teroristická organizácia #Hafiz Said