Škandál okolo úniku údajov z Facebooku sa týka aj milióna používateľov z Európy

Únik osobných údajov používateľov Facebooku a ich zneužitie je neprijateľné, uviedla vo štvrtok Európska komisia (EK). Po zisteniach, že škandál zasiahol 87 miliónov používateľov tejto sociálne siete vrátane viac ako milióna ľudí z Európy, sa EK snaží stretnúť s predstaviteľmi tejto firmy, informovala agentúra DPA.

05.04.2018 15:40
debata (11)

„Pre Európsku komisiu je tento neoprávnený prístup k osobným dátam patriacich facebookovým užívateľom a ich ďalšie zneužitie neprijateľné,“ uviedol hovorca EK Christian Wigand.

Facebook v stredu priznal, že škandál okolo úniku osobných údajov zasiahol 87 miliónov jeho používateľov. Najprv sa hovorilo 50 miliónoch používateľov, ktorých osobné dáta z Facebooku neoprávnene získala spoločnosť Cambridge Analytica a následne údajne použila na ovplyvnenie amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Wigand poznamenal, že stredajšie vyhlásenie Facebooku potvrdilo, že únik dát sa týka aj európskych používateľov tejto sociálnej siete. Podľa Facebooku únik osobných údajov zasiahol viac ako milión používateľov z Británie a tiež viac ako 310 000 ľudí v Nemecku.

Hovorca eurokomisie tiež povedal, že v reakcii na list, ktorý minulý týždeň poslala eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová a v ktorom sa dožadovala informácii o prípade, Facebook preukázal, že je s komisiou ochotný o probléme diskutovať.

V súčasnosti sa v najbližších dňoch pripravujú stretnutia s predstaviteľmi tejto spoločnosti, dodal Wigand.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #facebook #škandál #osobné údaje #únik