Babiš bude akceptovať Zemana, ak poverí zostavením vlády iného člena ANO

Andrej Babiš (ANO) bude akceptovať, ak prezident Miloš Zeman poverí zostavením vlády niekoho iného z hnutia ANO. Premiér v demisii to povedal v rozhovore pre pondelkové Lidové noviny. Dodal ale, že od prezidenta takýto krok neočakáva. O zostavovaní vlády bude Babiš so Zemanom rokovať v utorok na schôdzke v Lánoch.

09.04.2018 07:08
debata

„Keď mi povie, že chce poveriť Richarda Brabca, budem to rešpektovať,“ povedal premiér Ľudovým novinám. Babiš ale nepredpokladá, že hlava štátu s takým návrhom príde. „Prezident drží slovo, dal mi sľub a čas do konca júna,“ uviedol premiér v demisii.

Prezident republiky poveril Babiša zostavením kabinetu po minuloročných októbrových voľbách, v ktorých jeho hnutie získalo najviac hlasov. Babiš vytvoril jednofarebnú menšinovú vládu, ktorá v polovici januára nezískala dôveru Snemovne. Prezident potom poveril Babiša rokovaniam o vzniku nového kabinetu, pričom premiérovi dal dostatok času do leta.

Významnou prekážkou v doterajších rokovaniach o podpore druhej Babišovej vlády je premiérovo trestné stíhanie v dotačnej kauze Bocianie hniezdo. Možnosť, že by sa nepostavil na čelo novej vlády, Babiš doteraz odmietal. Koncom februára povedal, že bude jediným kandidátom ANO na premiéra „až do smrti“.

Potom čo minulý štvrtok skrachovalo rokovanie o možnej vládnej spolupráci ANO a ČSSD, vyhlásil Babiš, že pre jeho ďalší postup pri zostavovaní vlády bude zásadné stanovisko prezidenta republiky. „A samozrejme je tiež zásadný názor nášho poslaneckého klubu,“ dodal Babiš. Hnutie ANO doteraz nárok svojho predsedu na post premiéra podporovalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #ANO #zostavenie vlády