Francúzska polícia zadržala pre korupciu miliardára Bollorého

Francúzska protikorupčná polícia v utorok zadržala a vypočula miliardára Vincenta Bollorého. Jeho spoločnosť čelí obvineniu, že pracovala na volebných kampaniach dvoch afrických prezidentov výmenou za lukratívne kontrakty v miestnych prístavoch. Firma to vo vyhlásení poprela. Vo väzbe na parížskom predmestí Nanterre podľa francúzskych médií skončili aj ďalší vysoko postavení predstavitelia spoločnosti.

24.04.2018 20:28
Francúzsko, korupcia, Vincent Bolloré Foto:
Vincent Bolloré.
debata

Bolloré je jedným z najznámejších francúzskych podnikateľov a vlastníkom holdingu Bolloré Group. Jeho podnikateľské aktivity siahajú od lodnej dopravy cez reklamu a stavebníctvo až po médiá. V Afrike má spoločnosť rozsiahle obchodné záujmy. Obvinenie z korupcie proti nej vzniesli dve konkurenčné firmy.

Bolloré pred niekoľkými dňami odstúpil z funkcie šéfa mediálnej skupiny Vivendi, v ktorej má jeho spoločnosť podiel 20,5 percenta. Akcie skupiny po oznámení o zadržaní Bollorého klesli až o deväť percent a o jedno percento oslabili aj akcie Vivendi. Časť strát ale potom zmazali.

Vyšetrovanie sa týka volieb v Guinei v roku 2009 a v Togu v roku 2010. Výsluch Bollorého podľa agentúry Reuters naznačuje, že francúzske úrady zintenzívnili vyšetrovanie, ktoré trvá už roky, a sú pripravené sa jednému z najbohatších Francúzov postaviť. Bollorého majetok odhadol časopis Forbes na 7,3 miliardy dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #miliardár #francúzska polícia #Vincent Bolloré