Historický moment: Vodcovia Kóreí sa budú snažiť o úplnú denuklearizáciu polostrova

Lídri Severnej a Južnej Kórey podpísali v piatok vyhlásenie, v ktorom sa dohodli, že budú pracovať na "úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova". Na svojom prvom summite po vyše desiatich rokoch obe strany oznámili, že sa budú usilovať o dohodu o vytvorení "trvalého" a "pevného" mieru na polostrove, ktorá by nahradila zmluvu o prímerí z konca kórejskej vojny z 50. rokov.

27.04.2018 06:22 , aktualizované: 11:22
Kórea, summit Foto:
Lídri Severnej a Južnej Kórey na spoločnej tlačovej konferencii.
debata (45)

Žiadne konkrétne opatrenia však nepredložili. Deklarácia zahŕňa sľuby, že obe Kórey budú pokračovať v znižovaní stavu zbraní, zastavia „nepriateľské aktivity“, zmenia svoju opevnenú hranicu na „mierovú zónu“ a budú sa usilovať o mnohostranné rozhovory s inými krajinami, ako sú Spojené štáty.

Podpisu deklarácie predchádzali takmer dvojhodinové rozhovory v tzv. Dome mieru na juhokórejskej strane dediny Pchanmundžom ležiacej v demilitarizovanej zóne medzi oboma kórejskými štátmi. Rokovania sa skončili krátko pred poludním miestneho času.

Lídri sa potom oddelene naobedovali. Kim odišiel späť do KĽDR v čiernej limuzíne, okolo ktorej bežali jeho osobní strážcovia. Po obede spolu obaja vrcholní predstavitelia na hranici zasadili pamätný strom a rozhovory pokračovali. Munov hovorca povedal, že doterajšie rozhovory boli „úprimné a otvorené“.

Kim chce otvoriť „novú kapitolu“

Ako prvý dorazil do demilitarizovanej zóny Mun Če-in, krátko po ňom prišiel aj Kim Čong-un. Po privítaní pozdravila lídrov čestná stráž v tradičných kórejských odevoch. Kim Čong-un sa následne podpísal do knihy návštev a s Mun Če-inom zapózoval pre fotografov. Počas celého uvítacieho ceremoniálu sa Mun i Kim usmievali.

Juhokórejský prezident Mun Če-in (vpravo) a...
Lídri Severnej a Južnej Kórey podpísali v...
+13Lídri Severnej a Južnej Kórey podpísali v...

Oficiálne rozhovory sa začali o 10.15 h miestneho času (03.15 h SELČ), asi 45 minút po tom, čo Kim Čong-un ako prvý severokórejský vodca od konca kórejskej vojny v roku 1953 prekročil demarkačnú líniu a vstúpil na územie Južnej Kórey.

Kim Čong-un uviedol, že chce otvoriť „novú kapitolu vo vzťahoch oboch krajín“. Mun Če-in dúfa v uzavretie „odvážnej dohody“, ktorá ľudu oboch krajín prinesie ako darček mier.

Zazneli optimistické vyjadrenia

„V momente, keď vodca Kim prekročil Vojenskú demarkačnú líniu, sa stal Pchanmundžom symbolom mieru, nie symbolom rozdelenia,“ citovala Mun Če-ina agentúra Jonhap. „Rád by som opäť vyjadril svoj rešpekt pred odvážnym rozhodnutím vodcu Kim Čong-una, ktoré umožnilo dnešné stretnutie,“ dodal juhokórejský prezident.

Kim Čong-un pred rozhovormi v tzv. Dome mieru, povedal, že obaja lídri by sa mali stretávať častejšie. „Keď som sem prešiel, pomyslel som si, prečo je také ťažké sa sem dostať?“ cituje Kima televízia CNN. „Rozdeľujúca línia nie je taká vysoká na prekročenie. Bolo príliš jednoduché ju prekročiť, no trvalo nám 11 rokov, kým sme sa sem dostali.“

Severokórejský vodca ubezpečil, že s juhokórejskou stranou povedie „prospešnú diskusiu“ a jeho postoj bude „úprimný a "otvorený“, aby sa dosiahol „dobrý výsledok“. Vyjadril tiež nádej, že 11 rokov, ktoré uplynuli od predchádzajúceho summitu, nebolo zbytočných. „Verím, že sme schopní dosiahnuť nový začiatok a s týmto záväzkom som prišiel na toto stretnutie,“ konštatoval Kim Čong-un.

Vyjadrenia oboch politikov vysielali v priamom prenose juhokórejské televízie.

„Začína nová historická éra,“ napísal podľa agentúry AFP do zlatej pamätnej knihy v Dome mieru, kde historické rokovania prebieha, severokórejský vod­ca.

Podľa agentúry AP navrhol Mun konania ďalších summitov a Kim vyjadril ochotu navštíviť juhokórejský prezidentský palác.

Piatkový summit bol prvým, ktorý sa konal v Južnej Kórei. Obe predošlé schôdzky vodcov oboch Kóreí – v rokoch 2000 a 2007 – boli v hlavnom meste Severnej Kórey Pchjongjangu.

Pri stole nechýbala Kimova sestra

Mladšia sestra Kim Čong-una zaujala pri prvom kole kórejského summitu pri rokovacom stole prominentné miesto. Kim Jo-Čong sedela vedľa brata a bola pri rokovaniach s Mun Če-inom.

Okrem nej bol pri tomto stretnutí podľa agentúry AP prítomný z KĽDR už len bývalý šéf tajnej služby Kim Jong-čchol, ktorý teraz riadi program vzťahov s Južnou Kóreou.

Hviezda Kim Jo-Čong začala podľa AP stúpať od februárových olympijských hier v Južnej Kórei, kam prišla na uvítaciu ceremóniu a prezident Mun bol vedľa nej, keď spoločný kórejský tím vošiel na štadión. Od olympiády je Kim Jo-Čong stále vidieť, okrem iného sprevádzala brata a jeho ženu na marcovú návšteve Číny, kde ich prijal prezident Si Ťin-pching. Dá sa očakávať, že Kimova sestra nebude chýbať ani na ešte len pripravovanom summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, píše AP.

Kim Jo-Čong si je s bratom veľmi blízka, žili spolu v mladosti niekoľko rokov vo Švajčiarsku a ich vzťah sa prirovnáva k vzťahu Kimovho otca Kim Čong-ila ku Kimovej tete Kim Kjong-hi. Tá sa podieľala na prijímaní najdôležitejších rozhodnutí, až Kim Čong-un nechal jej muža Čang Song-tcheka v roku 2013 popraviť za zradu.

Kim Jo–čong, sestra kórejského lídra Kim... Foto: SITA/AP, Patrick Semansky
Kim Jo–čong Kim Jo–čong, sestra kórejského lídra Kim Čong-una a šéfka oddelenia propagandy a agitácie v Kórejskej robotníckej strane.

Došlo aj na zlú kvalitu ciest

Na summite došlo aj na nečakanú tému, totiž na kvalitu severokórejských ciest a dopravy vo všeobecnosti. Kim Čong-un priznal, že tieto cesty nie sú dobré, keď Mun Če-in prejavil želanie ísť k posvätnej hore Pektu.

Hora je pri čínskej hranici a podľa Munovho hovorcu Kim k prezidentovmu želaniu povedal, že by to asi nebolo moc pohodlné, pretože severokórejská dopravná infraštruktúra nie je dobrá.

Kim vraj tiež priznal, že severokórejská delegácia sa z februárovej olympiády v Južnej Kórei vrátila ohromená rýchlymi vlakmi, ktoré v susednej krajine videla.

Mun v tejto časti debaty vyhlásil, že aj Severokórejčania budú môcť jazdiť rýchlostnými vlakmi, ak sa zmenia vzťahy oboch krajín a železničné systémy sa budú môcť prepojiť. Cesty v KĽDR sú zle udržiavané a plné výmoľov, napísala agentúra AP.

Aktivisti pálili zástavy KĽDR

Juhokórejskí konzervatívni aktivisti pálili v piatok zástavy Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) počas protestného zhromaždenia zorganizovaného pri príležitosti summitu lídrov oboch Kóreí.

Stovky aktivistov sa zhromaždili v blízkosti pohraničnej dediny Pchanmundžom na protest proti historickému stretnutiu a rokovaniu Mun Če-ina a Kim Čong-una.

Protestujúci zapálili dve papierové zástavy s podobizňami Kim Čong-una a jeho zosnulého otca i starého otca. Pokrikovali tiež výzvy na odstúpenie juhokórejského prezidenta Mun Če-ina.

Ako doplnila agentúra AP, akcia prebehla bez väčších incidentov alebo násilia.

Juhokórejskí konzervatívni aktivisti pálili... Foto: TASR/AP, Lee Jin-man
KĽDR Kórea summit lídri stretnutie Juhokórejskí konzervatívni aktivisti pálili zástavy Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) počas protestného zhromaždenia zorganizovaného pri príležitosti summitu lídrov oboch Kóreí.

Tón pre Trumpa

Kim Čong-un je prvým najvyšším predstaviteľom KĽDR, ktorý od kórejskej vojny z 50. rokov vkročil na juhokórejskú pôdu. Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave, pretože vzájomný konflikt z 50. rokov bol ukončený len dohodou o prímerí, nie riadnou mierovou zmluvou.

Očakáva sa, že summit udá tón neskoršej schôdzke amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unom, ktorá by sa mala konať koncom mája alebo začiatkom júna.

Podľa prezidenta Donalda Trumpa sa dobre vyvíjajú aj rokovania USA s KĽDR. „Dúfame, že rozhovory prinesú pokrok smerom k budúcemu mieru a prosperite pre celý Kórejský polostrov,“ uviedol Trumpov úrad. Biely dom dodal, že sa teší na pokračovanie prípravy plánovaného stretnutia Trumpa s Kim Čong-unom, ktoré by malo prebehnúť v „najbližších týždňoch“.

Americký prezident sa minulý týždeň vyjadril pozitívne o prísľube Pchjongjangu zanechať jadrových testov a uzavrieť jadrové strelnice. Činitelia Bieleho domu však oznámenia prijali skeptickejšie.

Sám Trump vo štvrtok večer v rozhovore s televíziou Fox News vyhlásil, že americké rokovania s KĽDR sa vyvíjajú „veľmi dobre“, hoci vyjadril pochybnosti, či k plánovanému stretnutiu s Kimom vôbec dôjde. „Ale môžem vám povedať, že práve teraz majú záujem sa stretnúť,“ dodal Trump.

Biely dom dúfa v mierovú budúcnosť

Pri príležitosti vnútrokórejského summitu vydal vyhlásenie aj Biely dom, ktorý zaželal „všetko dobré“ ľudu oboch kórejských štátov. Dúfa, že rozhovory budú posunom smerom k mierovej budúcnosti a prosperite pre celý Kórejský polostrov.

„Spojené štáty oceňujú úzku spoluprácu s naším spojencom, Kórejskou republikou, a v nasledujúcich týždňoch sa tešia na pokračujúce intenzívne diskusie v rámci príprav na plánované stretnutie prezidenta Donalda J. Trumpa a Kim Čong-una,“ uviedol podľa CNN Biely dom.

Peking: Je to historický okamih

Čína ocenila „odvahu a politické rozhodnutie“ vodcov Severnej a Južnej Kórey, ktorí sa stretli na summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom. Potrasenie rúk Kim Čong-una a Mun Če-ina na hranici označil Peking za „historický okamih“.

„Čína blahoželá obom vodcom k historickému kroku, ktorý urobili, a obdivuje ich odvahu a politické rozhodnutie,“ povedala novinárom na tlačovej konferencii hovorkyňa čínskej diplomacie Chua Čchun-jing. „Dúfame, že prinesie ovocie,“ dodala.

Čína je najbližším diplomatickým spojencom KĽDR a jej hlavným obchodným partnerom. Bola tiež prvou krajinou, ktorú Kim Čong-un vo funkcii navštívil. Na návšteve tam bol v marci.

Ešte je skoro hovoriť o mierovej zmluve, znie z Moskvy

Ako veľmi pozitívnu správu a historickú udalosť uvítalo stretnutie severokórejského vodcu Kim Čong-una a juhokórejského prezidenta Mun Če-ina Rusko. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v tejto súvislosti poznamenal, že prezident Vladimir Putin vždy poukazoval na potrebu priameho dialógu medzi oboma Kóreami.

„Je to veľmi pozitívna správa,“ vyhlásil pred novinármi Peskov. Dodal pritom, že Putin „opakovane zdôrazňoval, že životaschopné a stabilné riešenie situácie na Kórejskom polostrove musí byť založené na priamom dialógu“.

„A dnes vidíme, že sa tento priamy dialóg uskutočnil a že otvára určité vyhliadky,“ zdôraznil Putinov hovorca. Za veľmi pozitívnu označil skutočnosť, že sa obaja vodcovia stretli, rovnako ako výsledky ich rokovaní.

Zatiaľ je ale podľa Peskova predčasné hovoriť o prípadnom podpise mierovej dohody medzi oboma kórejskými štátmi. „V tejto chvíli hovoríme o vôli oboch strán hľadať dohodu, a čo je najdôležitejšie, o vôli nadviazať a pokračovať v dialógu,“ povedal Peskov.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #summit #Mun Če-in