Tisíce ľudí protestovali v Pamplone proti trestu pre päticu mužov za znásilnenie 18-ročnej dievčiny

Tisíce ľudí vyšli v sobotu popoludní už tretíkrát za sebou do ulíc španielskeho mesta Pamplona, ​​aby protestovali proti štvrtkovému rozhodnutiu oblastného súdu, ktorý poslal na deväť rokov do väzenia päticu mužov.

29.04.2018 10:28
pamplona, protest, žena, krik Foto: ,
Demonštrácia v španielskej Pamplona proti verdiktu súdu vo veci znásilnenia 18-ročného dievčaťa päticou mužov.
debata (2)

Odsúdil ich za sexuálne zneužitie osemnásťročného dievčaťa pri predvlaňajších slávnostiach v Pamplone. Podľa kritikov verdiktu išlo ale o jasné znásilnenie, a trest mal byť teda oveľa vyšší. Podľa polície sa protestu v Pamplone zúčastnilo až 35 000 ľudí, uviedla agentúra AFP.

Päť mužov, pre ktorých sa v Španielsku vžilo označenie La Manado (Svorka), napadlo dievča v júli 2016 pri oslavách sviatku svätého Fermina, s ktorým sú spojené tradičné behy s býkmi. Mladíci zo Sevilly, z ktorých jeden bol študent policajnej akadémie, si čin natočili na mobilný telefón.

Zadržaní boli deň po čine a od tej doby boli vo väzbe. Pre mužov, ktorým je dnes medzi 26 a 29 rokmi, žiadala prokuratúra za znásilnenie 22 rokov a 10 mesiacov väzenia.

Súd ale označil ich čin za sexuálne zneužitie, pri ktorom na rozdiel od závažnejšieho znásilnenia páchateľ nepoužije fyzickú agresiu ani vyhrážanie sa.

Krok späť pre spoločnosť

Verdikt vyvolal pobúrenie naprieč španielskou spoločnosťou a protesty sa uskutočnili už aj v Madride, Barcelone či Valencii. Ana Botinová, šéfka jednej z najväčších španielskych bánk Santander, na twitteri napísala, že rozhodnutie súdu je „krokom späť, pokiaľ ide o bezpečnosť žien“. Podľa španielskej právničky Manuely Carmenaovek, ktoré je teraz starostkou Madridu, verdikt „nezodpovedá požiadavke žien na to, ako by mala vyzerať spravodlivosť“.

Na internete sa tiež objavila petícia žiadajúca odvolanie sudcov, ktorí stáli za verdiktom. Do soboty získala už 1,2 milióna podpisov. Čin pätice mužov odsúdila aj španielska vláda. Jej hovorca zároveň oznámil, že kabinet preskúma, či je možné zmeniť súčasnú právnu úpravu „násilia a sexuálnej agresie“.

Mnoho účastníkov sobotňajšej demonštrácie vyšlo do ulíc nielen kvôli poslednému prípadu, ale aj na protest kvôli celému právnemu systému v krajine. Ten je podľa nich voči ženám nespravodlivý. „Spravodlivosť je stále patriarchálaj, dáva vinu nám a my nie sme chránené,“ povedala jedna z protestujúcich žien miestnej rozhlasovej stanici RTVE.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #protest #znásilnenie #pamplona #sexuálne zneužívanie