Trump volal Mayovej, témou boli Irán, Kórea i jadrové zbrane

Americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová telefonovali spolu v sobotu ohľadom viacerých otázok vrátane jadrovej dohody s Iránom.

06.05.2018 08:46
Trump, Mayová Foto:
Americký prezident Trump s britskou premiérkou Mayovou na Svetovom ekonomickom fóre v januári 2018.
debata (5)

Stalo sa tak týždeň pred tým, ako sa prezident rozhodne, či Washington od tohto dokumentu odstúpi. Informovala o tom z noci na nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom.

Trump varoval, že Spojené štáty môžu od predmetnej dohody odstúpiť, keď bude 12. mája obnovovaná jej platnosť. Šéf Bieleho domu požaduje, aby európski spojenci jeho krajiny „napravili obrovské nedostatky“ tejto dohody, inak je pripravený opäť uvaliť na Irán sankcie.

Jadrová dohoda z roku 2015 je výsledkom dohovoru medzi Iránom a šiestimi svetovými veľmocami – Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA. Na jej základe boli stiahnuté medzinárodné sankčné opatrenia voči Teheránu výmenou za záväzok, že sa Irán nebude usilovať o vývoj jadrových zbraní.

V telefonickom rozhovore s Mayovou Trump „zdôraznil svoj záväzok zabezpečiť, aby Irán jadrové zbrane nikdy nevyvíjal,“ uviedol vo vyhlásení Biely dom.

Obaja štátnici taktiež hovorili o otázkach jadrových zbraní týkajúcich sa Severnej Kórey. V rámci nadchádzajúcej schôdzky prezidenta Trumpa so severokórejským lídrom Kim Čong-unom prezident zdôraznil svoj cieľ v procese denuklearizácie Kórejského polostrova, dodal Biely dom.

Aj v rámci snáh s cieľom presvedčiť Spojené štáty, aby od dohody s Iránom neodstúpilo, do Washingtonu v nedeľu odcestuje britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Ten sa počas dvojdňových rokovaní stretne s americkým viceprezidentom Mikeom Pencom či poradcom pre národnú bezpečnosť USA Johnom Boltonom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Donald Trump #Theresa Mayová