Severná Kórea zrejme začala búrať jadrové testovacie stredisko

Severná Kórea oficiálne pozvala osem juhokórejských novinárov na likvidáciu svojho jadrového testovacieho komplexu Pchunggje. Informovalo o tom v utorok juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra Jonhap.

15.05.2018 10:35 , aktualizované: 12:55
debata (1)

Severná Kórea voje jadrové testovacie stredisko zrejme už začala búrať. Vyplýva to zo satelitných záberov, ktoré zverejnil americko-kórejský výskumný inštitút 38 North. Na analýzu tohto servera, ktorý sa KĽDR sústavne zaoberá, dnes upozornila agentúra AFP.

Pchjongjang a Soul sa dohodli na ďalšom kole rokovaní o odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova, ktoré sa uskutoční v stredu, informovalo dnes juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.

Prvé dôkazy na satelitných snímkach

Pchjongjang túto sobotu oznámil, že svoje jadrové stredisko na severe krajiny pri obci Pchunggje v rozmedzí od 23. do 25. mája „úplne“ pred zástupcami zahraničných médií zničí. Lokalitu KĽDR využila pri všetkých šiestich jadrových skúškach, ktoré od roku 2006 vykonala. Čínski vedci nedávno uviedli, že testovacie stredisko na severe KĽDR sa po poslednej jadrovej skúške stalo zrejme nepoužiteľným, keďže časť podzemného areáli sa po výbuchu zrútila.

Na satelitných fotografiách zo 7. mája sú patrné „prvé dôkazy, že búranie testovacieho strediska dosiahlo značný pokrok“, uviedol na webe inštitút 38 North. Zmizlo niekoľko dôležitých prevádzkových budov a pár menších stavieb v okolí. Koľajnice, ktoré spájali tunely so skládkami vyťaženej horniny, boli demontované. Hĺbenie nového tunela podľa americko-kórejského inštitútu od marca nepokračuje.

Plošina pre fotografov

Na záberoch sú tiež zjavné prípravné práce na oficiálnu likvidáciu testovacieho strediska pred novinármi: medzi hromadami horniny bola inštalovaná plošina, odkiaľ bude možné natáčať a fotografovať uzavretie západnej brány do areálu, uviedol inštitút 38 North. Vchody do tunelov budú podľa neho tiež definitívne uzavreté až pred médiami.

„Pozvaní reportéri dostanú víza zo severokórejskej ambasády v Číne a 22. mája odletia spolu s ostatnými zahraničnými novinármi z Pekingu na letisko Kalma v (severokórejskom meste) Wonsan,“ uviedlo juhokórejské ministerstvo. Dodalo, že novinári sa z Wonsanu na východe KĽDR ku komplexu Pchunggje dopravia vlakom. Späť do vlasti odletia charterovým letom 26. alebo 27. mája.

KĽDR uplynulú sobotu oznámila, že komplex Pchunggje na severe svojho územia verejne rozoberie, pričom ceremóniu povolí sledovať zahraničným novinárom z dovedna piatich krajín – Británie, Číny, Južnej Kórey, Ruska a USA.

Inštitút 38 North pripomenul, že fotografie z minulého mesiaca ukazujú stavebnú aktivitu v severokórejskom jadrovom stredisku Jongbjon.

Rokovanie v Mierovom dome

Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey budú v stredu rokovať o konkrétnych krokoch, ako naplniť spoločné vyhlásenie z 27. apríla, keď sa obe krajiny zaviazali uzavrieť mier a „úplne denuklearizovat“ Kórejský polostrov. Rokovania sa bude konať v Mierovom dome v juhokórejskej časti Pchanmundžomu, kde bola v apríla uzavretá aj spomínaná deklarácie.

Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave, pretože vzájomný konflikt z 50. rokov minulého storočia bol ukončený len dohodou o prímerí, nie riadnou mierovou zmluvou.

Symbolický krok

Rozobratie komplexu Pchunggje kritici vnímajú len ako symbolický krok zo strany Pchjongjangu. Odborníci však likvidáciu považujú za zmysluplný krok smerom k denuklearizácii Kórejského polostrova, o ktorej by sa malo diskutovať i na prelomovom summite amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorý sa uskutoční 12. júna v Singapure.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #jadrový program #novinári