Írsky premiér hovorí o revolúcii, odporcovia práva na potraty o tragédii

Vyše 66 percent írskych voličov podporilo liberalizáciu prísnych zákonov obmedzujúcich vykonávanie interrupcií. Vyplýva to z konečných výsledkov piatkového referenda, o ktorých v sobotu večer informovali írski volební predstavitelia.

25.05.2018 23:28 , aktualizované: 26.05.2018 20:05
írsko, referendum, potraty Foto: ,
Katolícke Írsko čaká veľká zmena. Premiér chce do konca roka presadiť nový zákon, ktorý v krajine povolí interrupcie.
debata (184)

Voliči sa v referende mohli vyjadriť k otázke, či chcú zrušiť ústavný zákaz umelého prerušenia tehotenstva a poveriť parlament vypracovaním nových zákonov o interrupcii.

Takýto krok podporilo 66,4 percenta hlasujúcich, zatiaľ čo 33,6 sa vyslovilo proti, oznámil volebný komisár Barry Ryan, ktorého citovala agentúra DPA.

Katolícke Írsko čaká veľká zmena. Mnohoročný...
Katolícke Írsko čaká veľká zmena. Mnohoročný...
+7Katolícke Írsko čaká veľká zmena. Mnohoročný...

Konečné výsledky viac-menej potvrdili údaje, ktoré vyplynuli už z prvých exit pollov. Premiér Leo Varadkar, ktorý viedol kampaň za liberalizáciu zákona o interrupciách, už po zverejnení odhadov hovoril o víťazstve moderného Írska.

Účasť dosiahla 64,1 percenta, čo znamená, že sa na referende zúčastnilo zhruba 2,1 z 3,1 milióna oprávnených voličov.

Za zrušenie zákazu interrupcií sa vyslovilo 1,4 milióna voličov, čo bolo viac, než sa očakávalo. Proti bolo približne 724 000 hlasu­júcich, píše agentúra AP.

Premiér hovorí o tichej revolúcii

Írsky premiér Leo Varadkar označil výsledok referenda o potratoch za vyvrcholenie „tichej revolúcie“, ktorá naberala na sile najmenej 20 rokov. Vyjadril sa tak po tom, čo exit polly naznačili, že väčšina Írov je a za zrušenie zákazu interrupcií. Skupiny zasadzujúce sa proti potratom naopak výsledok referenda označili za „tragédiu historických rozmerov“. Hoci už priznali svoju porážku, avizovali, že sa nevzdávajú a vo svojej kampani budú pokračovať aj naďalej.

Írsky premiér Leo Varadkar. Foto: SITA/AP, Brian Lawless
Írsky premiér Leo Varadkar Írsky premiér Leo Varadkar.

Premiér Varadkar chce nový zákon, ktorý v krajine povolí interrupcie, presadiť do konca roka. Príslušný zákonodarný proces potrvá približne pol roka.

„Ľudia prehovorili,“ povedal Varadkar, ktorý je vyštudovaný lekár a presadzoval takúto zmenu ústavy. „To, čo dnes vidíme, je vyvrcholením tichej revolúcie, ktorá sa odohráva v Írsku za posledných desať alebo 20 rokov,“ povedal Varadkar podľa webu denníka The Irish Times. „Ľudia povedali, že chcú modernú ústavu pre modernú krajinu,“ dodal írsky premiér.

Odporcovia potratov priznali porážku

Hlavná skupina odporcov potratov v Írsku priznala porážku už po zverejnení prvých odhadov. Šéf komunikácie skupiny „Save the 8th“ pomenovanej podľa ôsmeho dodatku írskej ústavy, ktorý zakazuje potraty, podľa agentúry Reuters priznal, že presvedčivo zvíťazil tábor zástancov povolenia interrupcií. „Nevidím žiadnu možnosť, že by zákon (schvaľujúci potraty) nebol prijatý,“ povedal John McGuirk s odkazom na zmenu zákona, ktorou by malo Írsko na základe referenda potraty povoliť. Jeho organizácia bola v kampani pred plebiscitom najviditeľnejším odporcom umelého prerušenia tehotenstva.

Už štvrtýkrát za posledné štyri desaťročia hlasovali v piatok voliči v Írsku o možnej zmene právnej úpravy týkajúcej sa potratov. Tie sú teraz v krajine povolené iba v prípadoch, keď je ohrozený život matky. Vláda írskym ženám teraz plánuje umožniť prerušiť tehotenstvo do 12. týždňa, v prípadoch vážneho ohrozenia matky alebo dieťaťa i neskôr.

Predreferendové prieskumy

„Prieskumy naznačujú, že by mali vyhrať tí, čo sú za liberalizáciu potratov, ale ide o údaje spred niekoľkých týždňov. Znamená to, že dnes nemáme žiadnu istotu, ako to dopadne. Väčšina predpovedá, že vyhrá strana, ktorá súhlasí s odstránením dodatku, ale výsledok bude tesný,“ uviedol pre Pravdu profesor David Farrell, riaditeľ školy politológie a medzinárodných vzťahov univerzity v Dubline. Zároveň upozornil, že írske ženy majú aj tak možnosť umelo prerušiť tehotenstvo kúpou ilegálne dovezených tabletiek alebo vycestovaním do Británie. Podpredseda írskeho kabinetu Simon Coveney v tejto súvislosti pripustil, že „nie je správne nútiť ženy riešiť problém nelegálnou cestou“.

Na začiatku kampane mali prívrženci zrušenia spomínaného dodatku výrazný náskok, ale v posledných týždňoch sa rozdiel medzi oboma skupinami zmenšil natoľko, že bolo takmer nemožné predpovedať výsledok.

Kampaň na liberalizáciu potratov nabrala na sile v roku 2012, keď zomrela Savita Halappanavarová (31), ktorá s manželom v meste Galway opakovane žiadala o interrupciu. Lekári však žiadosť zamietli. Dôvodom bola podľa nich skutočnosť, že „plodu stále bilo srdce“.

Neskôr Savita v 17. týždni spontánne potratila a pri odstraňovaní zvyšku mŕtveho plodu z tela sa do krvi dostali smrtiace baktérie. Ľavicoví politici označili zbytočnú smrť ženy za „škandál“. V krajine sa rozpútali početné demonštrácie za povolenie potratov. Odvtedy majú stúpenci zmeny podporu mnohých popredných politikov. Výsledok piatkového referenda považujú za zásadný pre stanovenie práva žien na voľbu. Naopak, odporcovia zmeny súčasných pravidiel vidia v plebiscite poslednú šancu postaviť sa proti vnímaniu európskej normy „potratov na počkanie“.

Napriek odporu v tradične rímskokatolíckej krajine Írsko prekvapilo už v roku 2015. V referende totiž podporilo manželstvá osôb rovnakého pohlavia a po minuloročnom nástupe Lea Varadkara, prvého homosexuálneho premiéra, sa hovorí o nefalšovanej sociálnej revolúcii.

© Autorské práva vyhradené

184 debata chyba
Viac na túto tému: #potraty #Írske referendum