Exšéf Trumpovej kampane sa snažil ovplyvňovať svedkov, tvrdí vyšetrovateľ Mueller

Osobitný americký vyšetrovateľ Robert Mueller obvinil Paula Manaforta, bývalého manažéra kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, že sa pokúsil ovplyvniť dvoch potenciálnych svedkov.

05.06.2018 06:56
Manafort Foto: ,
Na snímke Paul Manafort.
debata

Mueller, ktorý vyšetruje údajné ovplyvňovanie prezidentských volieb v roku 2016 Ruskom, tvrdí, že Manafort sa pokúsil kontaktovať dvoch ľudí z lobistickej skupiny Hapsburg Group, a to telefonicky, prostredníctvom SMS a programu na zasielanie šifrovaných správ, informovali v noci na utorok agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na dokument doručený okresnému súdu v District of Columbia.

Keďže Manafort chcel ovplyvniť výpovede svedkov a utajiť dôkazy, Mueller požiadal príslušného sudcu, aby čo najskôr zrušil alebo prehodnotil svoje nariadenie o jeho prepustení pred začiatkom súdneho procesu, ktorý je naplánovaný na september. Manafort bol prepustený do domáceho väzenia vlani v októbri.

Súčasťou dokumentu podaného Muellerom je aj vyhlásenie špeciálneho agenta Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), podľa ktorého k ovplyvňovaniu svedkov z Hapsburg Group, zastupujúcou záujmy Ukrajiny, došlo vo februári.

Manafort čelí desiatkam obvinení vrátane prania špinavých peňazí a bankového a daňového podvodu v súvislosti s prácou, ktorú robil pre bývalého prorusky orientovaného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča predtým, než bol vo februári 2014 zosadený. Všetky uvedené obvinenia však popiera.

Manafort sa v júni 2016 zúčastnil aj na stretnutí Trumpovho syna Donalda Trumpa mladšieho a jeho zaťa Jareda Kushnera s ruskou právničkou, ktorého zjavným cieľom bolo získať škodlivé informácie o prezidentskej kandidátke demokratov Hillary Clintonovej.

Trump takisto odmieta tvrdenia o podiele Ruska na jeho zvolení a Muellerovo vyšetrovanie nazýva „honom na čarodejnice“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Paul Manafort #Robert Mueller