Etiópia sa chce zmieriť s Eritreou

Po desaťročiach sporov o hraničnú oblasť sa Etiópia rozhodla rešpektovať mierovú dohodu so susednou Eritreou. Správa Addis Abeby je veľkým krokom k upokojeniu napätia medzi dlhoročnými rivalmi.

07.06.2018 09:00
etiopia Foto: ,
Etiópsky premiér Abiy Ahmed nastúpil do úradu na jar po tom, čo jeho predchodca odstúpil po vyše dvoch rokoch protivládnych protestov.
debata

Rozhodnutie znamená, že Etiópia odstúpi sporné územie, ktoré mala obsadené takmer 20 rokov. „Utrpenie na oboch stranách je neopísateľné, pretože mierový proces je zablokovaný. To sa musí zmeniť v záujme nášho spoločného dobra,“ oznámil na twitteri šéf úradu etiópskeho premiéra.

Vláda v Addis Abebe zároveň dala najavo, že otvorí časť štátnych firiem v sektore energetiky, letectva a telekomunikácií pre súkromné investície, železničnú dopravu a hotelové služby otvára privatizácii.

Správa prišla len krátko po tom, čo bol v Etiópii zrušený výnimočný stav. To sa považovalo za jednu z najväčších reforiem od nástupu nového premiéra, 42-ročného Abiya Ahmeda. Ten nastúpil na jar po tom, čo jeho predchodca odstúpil po vyše dvoch rokoch protivládnych protestov. Ľudia protestovali proti vysokej nezamestnanosti a upozorňovali aj na chýbajúcu politickú slobodu. Ahmed ako nový premiér sľúbil, že prinesie zmenu – väčšiu demokraciu a ekonomické reformy.

Výhľad na skončenie sporu s Eritreou prišiel ako nové veľké prekvapenie zo strany novej vlády. Aj keď potrebu zmierenia so susedným rivalom nový premiér spomenul už pri svojej inaugurácii.

Mierová dohoda, podpísaná v roku 2000, ukončila dva roky trvajú pohraničnú vojnu medzi Etiópiou – druhým najľudnatejším štátom Afriky, a malou pobrežnou Eritreou, ktorá sa začiatkom 90. rokov osamostatnila od Etiópie. Vojna si vyžiadala približne 70-tisíc obetí a aj po podpise mierovej dohody v oblasti pokračovali vzájomné zrážky, čo nepripomínalo ani vojnu, ani mier.

Povojnová komisia totiž v roku 2002 rozhodla, že mesto Badme a niekoľko ďalších území pripadne Eritrei, čo však Etiópia odmietla uznať a zo sporného územia nestiahla svojich vojakov. Eritrea preto obvinila Etiópiu z okupácie.

Eritrea na najnovší vývoj niekoľko hodín nereagovala. Eritreu, ktorú od vyhlásenia nezávislosti riadi prezident Isaias Afwerki, v uplynulých rokoch opustili tisíce ľudí. Eritrejčania patria k najväčšej skupine migrantov, ktorí prichádzajú do Európy. Tisíce Eritrejčanov ušli do iných afrických krajín, Izraela alebo Európy. Situáciu v krajine a drsné zákony kritizujú aj mimovládne organizácie. Afwerki zavedený režim v krajine zdôvodňuje ohrozením bezpečnosti zo strany Etiópie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #Eritrea