Trump zrušil odoberanie detí rodičom na hraniciach USA, amnestia má však trhliny

Americký prezident Donald Trump podpísal v stredu výkonné nariadenie, ktoré udrží rodiny migrantov pokope aj po prechode cez hranice USA s Mexikom. Dodal však, že v USA naďalej v platnosti ostáva politika tzv. nulovej tolerancie voči nelegálnej migrácii, informovala agentúra AP.

20.06.2018 22:02 , aktualizované: 21.06.2018 07:00
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (3)

„Budeme mať silné hranice a rodiny udržíme pokope,“ povedal podľa agentúry DPA Trump v Bielom dome s tým, že nerád vidí, keď sú deti oddeľované od svojich rodičov. „Budeme mať veľa šťastných ľudí,“ povedal pri podpisovaní zmieneného nariadenia.

Trump dodal, že „ktokoľvek so srdcom“ veľmi silno prežíva delenie rodín, no prístup „nulovej tolerancie“ voči nelegálnej migrácií bude v USA pokračovať. Ide o postup, pri ktorom každého, koho chytia pri nelegálnom prekročení hraníc Spojených štátov, trestne stíhajú.

Nariadenie má trhliny

Nové nariadenie narazilo na kritiku ľudskoprávnych organizácií a demokratických kongresmanov, podľa ktorých je nedostatočné a nejasné. Za hlavný problém experti označujú otázniky nad osudom detí po uplynutí dvadsaťdňovej lehoty. Americké súdy totiž nepovažujú za prípustné, aby deti boli spolu s rodičmi internované dlhšie ako dvadsať dní. Podľa kritikov Bieleho domu to otvára možnosť, aby po tejto dobe boli deti znovu prisťahovalcom odobraté. Ak v minulosti súdy celé rodiny držali v nápravných ústavoch, automaticky ich po dvadsiatich dňoch prepustili, aj keď ich kauza nebola doriešená.

Podľa republikánskeho kongresmana Carlosa Curbeloa Biely dom toto rozhodnutie nedomyslel. „Nedošlo im, aké môžu byť právne následky, ak budú chcieť celé rodiny donekonečna väzniť,“ povedal novinárom.

Ministerstvo spravodlivosti sa chce podľa agentúry Reuters usilovať o to, aby bola dvadsaťdňová lehota prípustná pre internácii celých rodín predĺžená. Lehota nie je daná zákonom, ale rozhodnutím federálneho súdu v Kalifornii, o ktorého zmenu musí vláda požiadať.

Pre rozdeľovanie rodín na hraniciach USA s Mexikom čelila v ostatnom čase ostrej kritike americká ministerka pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenová, ktorá túto kontroverznú prax obhajovala. Na kritikov reagovala, že každý, kto chce v súlade so zákonom požiadať o azyl, by mal ísť s rodinou na oficiálny hraničný priechod a potom od nej nebude oddelený.

Reportáže z detenčných centier a zábery plačúcich detí pobúrili americkú verejnosť a vyvolali vlnu protestov. Oddeľovanie detí od rodičov bez dokladov umožňujúcich legálny vstup do USA vyvolalo škandál aj v tábore Trumpových republikánov. Do prípadu sa vložila aj Trumpova manželka Melania, keď v nedeľu uviedla, že sa nemôže pozerať na deti oddelené od svojej rodiny a žiadala riešiť túto situáciu na vládnej úrovni.

Od mája americká pohraničná stráž odobrala rodičom a internovala v stráženom priestore asi 2 300 detí, väčšinou zo Salvadoru a Hondurasu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migranti #Donald Trump