SOHR: Sýrska armáda útočila na juhu Sýrie trieštivou muníciou

Vrtuľníky sýrskej armády zhodili na juhozápad Sýrie trieštivé bomby. Oznámila to exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

22.06.2018 13:54
debata (9)

Sýrska štátna televízia o útoku informovala ako o akcii namierenej proti „brlohom teroristov“. Podľa SOHR útoky spôsobili materiálne škody, ale nikto pri nich neprišiel o život. Armáda sa snaží dobyť pozície povstalcov v juhozápadnej provincii Dará.

Najmenej 12 takzvaných barelových bômb, čo sú väčšinou sudy naplnené výbušninami a šrapnelmi, dopadlo podľa SOHR na povstalecké územie severovýchodne od mesta Dará.

Hovorca jednej zo skupín, ktoré na mieste pôsobia, povedal, že bomby spadli na tri mestá a dediny a že ďalšie miesto zasiahli lietadlá. Používanie trieštivých bômb je kritizované ako metóda, ktorá ohrozuje civilistov. Tieto zbrane sa nedajú presne zamieriť.

Prezident Bašár Asad v minulosti povedal, že chce získať kontrolu nad touto oblasťou, ktorá susedí s Jordánskom a tiež Izraelom okupovanými Golanským výšinami. Armáda ofenzívu avizuje už tri týždne.

Pod drobnohľadom USA a Izraela

Situáciu v Dará sleduje Izrael aj Spojené štáty, ktoré sú jeho spojencom. Americké ministerstvo zahraničia vo štvrtok oznámilo, že sýrska vláda „náletmi a delostreleckými a raketovými útokmi“ porušila dohodu o pokoja na juhozápade a hrozí jej odveta.

Podľa hovorcu jednej z povstaleckých skupín, ktoré bojujú pod zástavou Slobodnej sýrskej armády (FSA), sýrska armáda útokmi testuje Spojené štáty. „Myslím, že zisťujú dve veci: vytrvalosť FSA a vernosť Ameriky dohode o pokoji zbraní na juhu,“ povedal. Dohodu podľa Reuters pomáhali vyrokúvať Spojené štáty aj Rusko, ktoré je spojencom Damasku.

Izrael nechce mať v blízkosti svojho územia Iránčanov ani bojovníkov podporovaných Iránom, ku ktorým patrí libanonský Hizballáh. Libanonský list Al-Achbár, blízky Hizballáhu, zverejnil výrok ruského veľvyslanca v Bejrúte. Ten povedal, že sýrska armáda bojuje o juhozápad s pomocou Moskvy. „Izrael nemá žiadne oprávnenie na akciu, ktorá prekazí boj proti terorizmu,“ povedal tiež veľvyslanec.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #SOHR