'Triezvi a zlí' zaútočili na neprispôsobivých Rómov vo Ľvove

Pár minút pred polnocou zo soboty na nedeľu zaútočilo podľa polície na rómsky tábor v lesnom poraste na Truskaveckej ulici na periférii Ľvova s bejzbalovými palicami a nožmi sedem maskovaných "mládežníkov" z neregistrovanej organizácie Triezva a zlá mládež.

26.06.2018 17:00 , aktualizované: 21:32
debata (45)

Výsledkom bol jeden mŕtvy dvadsaťštyriročný osadník a štyria vrátane desaťročného chlapca utrpeli bodné zranenia. Všetci pochádzajú zo Zakarpatskej oblasti. Útočníci, dvadsaťročný organizátor a jeho neplnoletí komplici, sú už za mrežami a čelia obvineniu z útoku z rasových dôvodov a z ublíženia na zdraví s následkom smrti.

„Danilo (17) a Oleg (16) zostanú vo vyšetrovacej väzbe minimálne dva mesiace bez možnosti prepustenia na kauciu,“ informovala policajná hovorkyňa Oksana Sanagurskaja citovaná televíziou Hromadske. V prípade odsúdenia im oficiálne hrozí trest do 15 rokov väzenia a dokonca doživotie. „Urobili chybu, keď sa rozhodli vziať spravodlivosť do svojich rúk a urobiť poriadok neprípustným spôsobom. Proti dĺžke vyšetrovacej väzby, ktorú považujeme za neadekvátnu, sa však odvoláme,“ vyhlásil Viktor Ponomarenko, obhajca neplnoletých vrahov.

Z futbalových fanúšikov vrahovia

„Ide väčšinou o mladých ľudí, ktorí sa grupujú z radikálnych futbalových fanúšikov. Ako bývalý funkcionár jedného z klubov som s nimi neraz rokoval,“ povedal pre Pravdu Michail Fedotov, ukrajinský novinár. Ako zdôraznil, postupne hlavne tých mladých si zobrali „na starosť“ v útokoch ostrieľaní pravicoví extrémisti. Cvičia ich napríklad, ako reagovať na zákrok polície, ako narábať so železnou tyčou alebo s bejzbalovou palicou. „Majú svoje cvičné tábory, v ktorých okrem výcviku majú zabezpečené ubytovanie aj stravu,“ dodáva Fedotov.

Sobotňajší tragický prípad však nie je ojedinelým útokom proti rómskej menšine na Ukrajine. Ako pripomína nemecká agentúra DPA, stalo sa tak napríklad nedávno neďaleko kyjevskej železničnej stanice, v blízkosti tepelnej elektrárne Ultramarin. Už dlhšie sa tam usídlilo viac ako 300 Rómov. A to napriek protestom miestnych obyvateľov.

„Časť osadníkov sa nedávno s krikom vrhla na okoloidúcich, ktorí sa v panike zachraňovali útekom,“ informoval portál Znai.ua. Podľa Kyjevčanky Julie Popovovej 11. júna skupina Rómov napadla v meste okoloidúcich.

Namiesto pomoci fľašou do hlavy

„Mladší syn s priateľmi prechádzali okolo železničnej stanice. Zbadali skupinu Rómov a dali sa na útek. Syn bežal ako posledný. Fľašou ho trafili do hlavy. Stratil vedomie, Keď sa prebral v kaluži krvi, stál nad ním drobný Róm a opýtal sa: Patríš k nim? Syn poprosil zavolať lekársku pomoc. Odpoveďou mu bol ďalší úder fľašou do hlavy,“ podala výpoveď matka na svojej stránke v sociálnej sieti.

Ukrajinské médiá informovali aj o skupine Rómov, ktorá okupuje v centre Kyjeva pôvodne prekrásny park. Napokon sa z neho stala skládka odpadu. Snaha úradov zabrániť osadníkom vyrúbať tamojšie stromy sa stretla s radikálnym odporom Rómov. Dokumentuje to napokon video na jednej z internetových sociálnych sietí. „Pochválila“ sa ním však organizácia C 14, ktorá zastrešuje už spomínaných extrémistov a ktorá sa v posledných mesiacoch aktívne podieľa na „navodení poriadku“.

Hrycak: Za útokom môže byť Rusko

Vodou na mlyn radikálov je reakcia polície. Podľa členov Skupiny pre ľudské práva „bezpečnostné orgány nepostupujú dostatočne dôrazne proti radikálom“. Na otázku, či sa nedalo vo Ľvove predísť tragédii, reagoval v televízii 112 Ukrajina Arťom Ševčenko, hovorca ministerstva vnútra: „Nedá sa zistiť, kto sa utáboril v lese. Tým skôr, že je leto a ide o sezónny jav. Môžu sa tam usídliť napríklad turisti. A v prípade Rómov je to v ich charaktere.“

Ešte „trefnejšie“ reagoval Vasilij Hrycak, šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby, podľa ktorého „nie je vylúčené, že za útokom je Rusko“.

Oveľa vážnejší tón má reakcia Daniela Goltgena, námestníka generálneho tajomníka Rady Európy. „Sme šokovaní skutočnosťou, že tentoraz pri útoku zabili človeka. Očakávame okamžité, úplné a objektívne vyšetrenie tragédie,“ komentoval najnovší prípad útoku proti rómskej menšine na Ukrajine.

Osem ľudí ide do väzby

Ukrajinský súd poslal do väzby osem osôb, s jednou výnimkou mladistvých, ktoré sú podozrivé z účasti na prepadnutí rómskeho tábora pri Ľvove. Útok, ktorý médiá pripisujú málo známej organizácii neonacistickej mládeže, vyvolal znepokojenie zo vzostupu rasového násilia v krajine.

Na dvoch pravdepodobných vinníkov súd uvalil dvojmesačnú väzbu bez možnosti prepustenia na kauciu už v pondelok. Dnes k nim pribudlo šesť ďalších účastníkov násilností: päť mladistvých a dvadsaťročný mladík, ktorý bol podľa všetkého organizátorom ú­toku.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Ľvov #Ukrajina #násilie na štadiónoch