Komunisti budú tolerovať menšinovú Babišovu vládu

Širšie vedenie KSČM po štyroch hodinách rokovaní rozhodlo, že komunisti v Snemovni podporia pri hlasovaní o dôvere menšinovú vládu hnutia ANO a sociálnej demokracie.

30.06.2018 10:00 , aktualizované: 14:35
debata (2)

V sobotu po skončení rokovania širšieho vedenia strany to spravodajskému serveru iDNES.cz povedal komunistický poslanec Leo Luzar a neskôr potvrdil predseda strany Vojtěch Filip. Komunisti zdvihnú ruku pre vládu, neodídu teda zo sály. Vláda by sa mala opierať o 108 hlasov poslancov.

Pri hlasovaní širšieho vedenia KSČM podporilo Babišovu vládu 54 členov komunistického ústredného výboru, 23 bolo proti a jeden sa zdržal.

Hlasovanie o dôvere Babišovmu kabinetu sa uskutoční 11. júla a komunisti mali teraz v sobotu v rukách osud druhej vlády Andreja Babiša. Išlo o to, či dodajú svojich 15 hlasov pre dôveru menšinovému kabinetu ANO a ČSSD a či ho budú aj ďalej tolerovať. Rokovania straníckeho ústredného výboru začalo v centrále KSČM na ulici Politických väzňov o 09:00.

Komunisti si pre toleranciu kabinetu verejne kládli predovšetkým programové požiadavky. Pred dvoma týždňami sa uzniesli, že toleranciu vlády ANO a ČSSD zvážia, ak ich programové vyhlásenie bude obsahovať sedem základných programových požiadaviek komunistov.

Kabinet by mal podľa nich napríklad presadiť predpis o všeobecnom referende, zvyšovať minimálnu mzdu, zdaniť cirkevné reštitúcie a chrániť prírodné bohatstvo ČR okrem iného tým, že by vodné zdroje prešli do vlastníctva štátu, krajov a obcí, či ochranou ťažobných ložísk pred „prevod do zahraničných rúk“.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš doobeda očakával vzrušenú debatu. Bol mierne optimistický v otázke, či KSČM vládu podporí.

Česká strana sociálnodemokra­tická (ČSSD) a hnutie ANO sa už dohodli, nová česká vláda je už vymenovaná prezidentom a ministri si už preberajú jednotlivé rezorty – napriek tomu nemá ešte druhý kabinet Andreja Babiša vyhrané: pre jeho existenciu bolo totiž kľúčové sobotné stanovisko komunistov (KSČM), analyzuje na svojej webovej stránke televízia Nova.

Ešte nedávno sa zdalo, že podpora je dohovorená a súhlas ústredného výboru komunistov je v podstate číra formalita. Lenže teraz to už neplatí, konštatuje TV Nova.

Predseda komunistov Vojtěch Filip dal totiž tento týždeň jasne najavo, že sa mu niektoré kroky Andreja Babiša vôbec nepozdávajú. Prekáža mu okrem iného to, že premiér náhle dosadil do dozornej rady najväčšej českej energetickej firmy ČEZ „svojich“ ľudí, alebo to, že sa o nominácii Taťány Malej na ministerku spravodlivosti dozvedel až spätne.

A aj keď vo vláde nakoniec nie je Miroslav Poche, ktorý okrem komunistov prekáža i prezidentovi Milošovi Zemanovi, zostali tam Dan Ťok a Adam Vojtěch, ktorých KSČM dlho kritizuje.

To všetko boli faktory, ktoré mohli novej vláde podraziť nohy ešte skôr než sa pustí do práce, zamýšľal sa ráno spravodajský server tn.nova.cz.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #KSČM #komunisti