Ruské rokovania so sýrskymi povstalcami sa skončili neúspechom

Rokovania medzi Rusmi a sýrskymi povstalcami zamerané na ukončenie násilia na juhu Sýrie sa v sobotu skončili neúspechom, keď opozičné sily odmietli podmienky zloženia zbraní navrhnuté Moskvou.

30.06.2018 13:44 , aktualizované: 22:00
dará, sýria Foto: ,
Ofenzíva Asadovej armády v sýrskej provincii Dará.
debata (81)

Krátko po zlyhaní rokovaní sa nálety na povstalecké časti provincie Dará na hraniciach s Jordánskom zintenzívnili.

Sobotné rokovania nasledovali po podobných piatkových rozhovoroch, počas ktorých Rusi predostreli svoje podmienky pre zastavenie vládnej ofenzívy podporovanej Moskvou. Tá bola zameraná na dobytie povstaleckých území pozdĺž hraníc s Jordánskom a Izraelom okupovaných Golanských výšin.

V rámci vládnej ofenzívy v juhozápadnej Sýrii sa tento mesiac podarilo jednotkám prezidenta Bašára Asada dobyť väčšinu územia provincie Dará od povstalcov. Operáciu však sprevádzajú letecké nálety, pred ktorými podľa údajov Organizácie Spojených národov muselo utiecť zo svojich domovov už 160 000 ľudí.

Podľa slov povstaleckých vyjednávačov sa na administratívnych hraniciach provincie Suwajdá zišiel na prvé – počiatočné – rozhovory s ruskými dôstojníkmi šesťčlenný rokovací výbor pozostávajúci z civilov i ozbrojencov.

Dohoda, o ktorej sa diskutovalo, však nezahŕňala vzbúrenecké územie v susednej provincii Kunajtra, ktoré hraničí s Izraelom okupovanými Golanskými výšinami, poznamenáva Reuters s odvolaním sa na hovorcu vyjednávačov.

Izrael totiž prostredníctvom ministra obrany Avigdora Liebermana už v piatok vyhlásil, že neumožní žiadnym sýrskym utečencom vstup na svoje územie – bude však pokračovať v ich zásobovaní humanitárnou pomocou.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #sýrska opozícia #vojna v Sýrii