Dráma mladých thajských futbalistov a trénera sa skončila po 17 dňoch

Zo zatopenej jaskyne v Thajsku sa záchranárom podarilo vyslobodiť všetkých 12 chlapcov aj ich futbalového trénera, ktorí tam uviazli pred viac ako dvoma týždňami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na elitnú jednotku thajského vojenského námorníctva.

10.07.2018 06:12 , aktualizované: 18:04
thajsko, jaskyňa, futbalisti Foto: ,
Športovci vo veku 11 až 16 rokov s 25-ročným trénerom zostali v jaskyni uväznení 23. júna. V podzemí ich uzavrela stúpajúca voda, pre ktorú ustupovali stále hlbšie do jaskyne. Záchranári futbalistov nakoniec objavili 2. júla na vyvýšenej plošine štyri kilometre od ústia jaskyne. Od tej doby ich zásobovali potravinami a pripravovali evakuáciu. Na snímke dobrovoľníci, ktorí sa tešia z dobrých správ.
debata (72)

Štyroch mladých športovcov zachránili v nedeľu, ďalšiu štvoricu z jaskynného komplexu evakuovali v pondelok a poslednú päticu dostal tím potápačov von v utorok.

Počas utorkovej tretej a zrejme poslednej etapy operácie podľa plánu jaskyňu opustila tiež trojica vojenských potápačov zo zvláštnych jednotiek a lekár, ktorí sa o chlapcov v podzemí od ich nájdenia starali.

Oznámil to v utorok večer miestneho času Narongsak Osatanakorn, vedúci záchrannej operácie a guvernér provincie Čiang Rai, podľa ktorého sa tak misia úspešne zavŕšila, uviedla agentúra AP.

Elitní potápači zverejnili na Facebooku fotografiu usmievajúcich sa štyroch mužov v potápačských oblekoch a v slnečných okuliaroch tesne po ich výstupe von z podzemia, kde strávili spolu s chlapcami niekoľko dní. „Podarilo sa nám niečo, čo nikto nepovažoval za možné,“ povedal Osatanakorn po skončení 18-dňovej drámy.

Chlapci dostali lieky proti úzkosti

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča potvrdil, že chlapci dostali lieky proti úzkosti, kým ich potápači vyslobodili z jaskyne. Premiér tak na tlačovej konferencii v Bangkoku reagoval na otázku, či chlapcov pred záchranou uspali.

„Kto by ich uspal chloroformom? Ako by sa potom mohli dostať von? Dostali len to, čomu sa hovorí anxiolytiká – teda lieky, vďaka ktorým sa nerozrušia, nevystresujú,“ citovala premiéra agentúra AP.

Fínsky potápač Jani Santala, ktorý v Thajsku pomáhal, už pred niekoľkými dňami novinárom povedal, že „najjednoduchšie by bolo, keby boli chlapci takmer v bezvedomí. Potom by ich potápači mohli dostať von oveľa ľahšie, pretože by sa nehýbali a nemohli spanikáriť“.

„Bolo by to desivé, ale so správnymi liekmi by sa to dalo zvládnuť. Z hľadiska potápačského záchranára by to bol najjednoduchší spôsob. Uviesť ich takmer do bezvedomia, dať im masku a potom nechať profesionálnych potápačov, aby ich prepravili ako balík,“ povedal Santala už v piatok rozhlasovej stanici BBC.

Ako to bolo

  • 23. júna – Skupina 12 chlapcov (11 až 16 rokov) a futbalový tréner (25) vošli do jaskyne. Náhle stúpnutie hladiny im znemožnilo návrat.
  • 25. júna – Záchranári našli veci chlapcov.
  • 2. júla – Skupinu objavili na vyvýšenej plošine štyri kilometre od ústia jaskyne.
  • 6. júla – Zomrel jeden z dobrovoľných záchranárov. Stratil pod vodou vedomie.
  • 7. júla – Mladíci aj ich tréner poslali odkazy príbuzným a záchranári pokračovali v hľadaní alternatívnej únikovej cesty.
  • 8. júla – Do večera sa podarilo zachrániť prvých štyroch chlapcov.
  • 9. júla – Na slobodu vytiahli ďalších štyroch mládencov.
  • 10. júla – Zachránili aj posledných štyroch členov skupiny.
ta

Náročná operácia v nepriaznivom počasí

Záchranná operácia bola veľmi náročná. Po odčerpaní množstva vody z jaskyne boli niektoré úseky cesty von schodné pešo, časť trasy museli však deti zvládnuť pod vodou a museli preplávať veľmi úzkymi tunelmi. Niektorí z chlapcov pritom nevedia plávať. Práve preto a tiež vzhľadom na ťažkosti terénu, v ktorom v piatok zahynul jeden z potápačov, sa spočiatku uvažovalo, že sa so záchranou počká až do konca monzúnového obdobia, teda do jesene, aby chlapci mohli z jaskyne vyjsť pešo. V jaskyni sa však znižovala koncentrácia kyslíka a pre nové lejaky hrozilo, že sa hladina vody opäť zdvihne. Padlo teda rozhodnutie s evakuáciou neotáľať.

Osemnásťdňovú drámu sledovali napäto médiá po celom svete. Chlapci, ktorí vyšli na denné svetlo v minulých dvoch dňoch, boli hladní, ale nemajú žiadne vážne zdravotné problémy. Zatiaľ zostávajú hospitalizovaní a podstupujú lekárske vyšetrenia.

Zariadenie, ktoré má pomôcť dostať chlapcov z...
Záchranári odčerpávajú vodu z jaskyne.
+18Chlapci uviaznutí v thajskej jaskyni.

Trénera chvália aj kritizujú

Pochvalné aj odsudzujúce reakcie smerujú na adresu trénera mladých futbalistov. Dvadsaťpäťročného mladíka oceňujú, že dokázal chlapcov udržať v temnej jaskyni v prekvapivo dobrom psychickom stave. Iní ho však kritizujú za to, že chlapcov na prieskum pravidelne zaplavovanej jaskyne v monzúnovom období vzal, napísal server BBC.

Tréner sa narodil v Mjanmarsku a údajne v detstve stratil oboch rodičov. V súčasnosti žije v Thajsku. Z rodiny mu zostala len babička, ktorú chodí do rodnej krajiny navštevovať.

Po príchode do Thajska sa najprv stal na niekoľko rokov budhistickým mníchom, než sa rozhodol uchádzať sa o prácu futbalového trénera. Denne vraj ďalej navštevuje budhistický chrám. Podľa thajských médií učil chlapcov uväznenýchv jaskyni budhistické meditačné techniky.

Keď záchranári 2. júla skupinu 13 športovcov našli na vyvýšenom mieste asi štyri kilometre od ústia jaskyne, poslal rodičom svojich zverencov list, v ktorom sa za neuváženú výpravu do jaskynného komplexu ospravedlnil. Niekoľko rodičov mu vraj už odpovedalo, že mu to nebudú vyčítať.

„Sľubujem, že sa o deti čo najlepšie postarám,“ uviedol tiež v liste. Podľa médií bol tréner zo skupiny najslabší, keď ich záchranári našli, pretože odmietal jedlo, ktoré si tím so sebou do jaskyne priniesol, a namiesto toho ho rozdeľoval chlapcom.

Muskov Diviak

Miliardár, inžinier, vynálezca, vizionár a úspešný podnikateľ v oblasti novátorských technológií Elon Musk v utorok ráno na Twitteri oznámil, že navštívil zaplavenú jaskyňu a nechal tam miniponorku pre prípadné využitie v budúcnosti.

Musk na Twitteri napísal: „Práve som sa vrátil z jaskyne číslo 3.“ Myslel tým veliteľské centrum záchranárov nachádzajúce sa priamo v jaskynnom komplexe. Na sociálnej sieti zverejnil aj fotografie z vnútra jaskyne a video zachytávajúce ľudí, ako sa brodia priestorom po pás vo vode.

Musk ponúkol potápačom ponorku „vo veľkosti dieťaťa“, nazvanú Diviak – po detskom futbalovom tíme.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #záchranná akcia #Elon Musk #thajskí futbalisti