V Pakistane sa skončili parlamentné voľby

Milióny voličov prichádzali po celej krajine k volebným urnám aj napriek možným bombovým útokom a hroziacemu násiliu. Volebná komisia zamietla žiadosť viacerých politikov predĺžiť hlasovanie o hodinu oproti plánovanému termínu. Volebné miestnosti, sa zatvorili o 18.00 h miestneho času (15.00 h SELČ)

25.07.2018 07:03
PAKISTAN, voľby Foto: ,
V Pakistane sa začali parlamentné voľby.
debata (1)

Ako doplnila DPA, príslušné úrady údaj o odhadovanej volebnej účasti doposiaľ neposkytli. Pred volebnými miestnosťami sa však podľa svedkov a pozorovateľov tvorili dlhé rady.

Podľa DPA ide vo voľbách o súboj strán bývalého väzneného premiéra Naváza Šarífa a bývalej športovej hviezdy Imrána Chána.

Násilie aj počas volieb

V Pakistane sa počas volieb odohral jeden vážny incident v meste Kvéta na západe krajiny. Samovražedný atentátnik zaútočil na policajnú dodávku blízko jednej z volebných miestností. Útok si vyžiadal najmenej 25 obetí na životoch a ďalších 35 osôb utrpelo zranenia. K činu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Na priebeh volieb v Pakistane dohliadalo viac než 370.000 vojakov a 450.000 policajtov. Už aj obdobie pred voľbami sprevádzali násilné incidenty.

Prvé čiastkové výsledky volieb sa očakávajú až o niekoľko hodín.

Parlamentné voľby v Pakistane

Volebné miestnosti, ktorých je v celom Pakistane 85 307, sa otvorili o 05.00 h SELČ a zatvoria sa o 15.00 h SELČ. V Pakistane je 105,96 milióna oprávnených voličov, z toho je 59,22 milióna mužov a 46,73 milióna žien.

Pakistanská ústredná volebná komisia upozornila kandidátov, že účasť žien na ich zvolení musí dosiahnuť najmenej desať percent, inak bude neplatné. Toto nariadenie platí od volieb v roku 2013, keď miestne úrady najmä na nábožensky konzervatívnom severozápade znemožnili ženám účasť na voľbách, a niektorí boli zvolení aj napriek tomu, že za nich nehlasovala ani jediná žena.

Predvolebnú kampaň v Pakistane sprevádzalo násilie, ktoré si vyžiadalo desiatky mŕtvych a stovky zranených, keď väčšina ľudí prišla o život pri útokoch samovražedných atentátnikov počas volebných zhromaždení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan