Takmer všetky požiare majú Gréci pod kontrolou, obetí je už 79

Počet obetí ničivého požiaru východne od Atén stúpol na 79, informoval grécky hasičský zbor. Ranených bolo najmenej 187 ľudí, vrátane 23 detí. Nie je jasné, koľko osôb je nezvestných, napísala agentúra Reuters. Vlajky po celom Grécku sú spustené na pol žrde - grécky premiér Alexis Tsipras vyhlásil v krajine trojdňový štátny smútok.

25.07.2018 08:07 , aktualizované: 11:37
grécko, požiar Foto: ,
Hasiči pátrajú po nezvestných osobách po požiari. Mati, Grécko.
debata (2)

K miernemu zlepšeniu situácie došlo v Grécku po dvoch dňoch ničivých lesných požiarov. Hasičom sa v stredu v skorých ranných hodinách podarilo dostať pod kontrolu takmer všetky požiare, informuje agentúra DPA.

Viac ako 280 hasičov hasí posledné plamene v oblasti mesta Rafina na severovýchod od Atén. Ďalšie dve stovky hasičov posilnených protipožiarnou helikoptérou bojujú s lesným požiarom na západ od Atén, kde úrady cez noc preventívne evakuovali tri obce.

Následky požiaru v meste Mati východne od Atén.
Následky požiaru v meste Mati východne od Atén.
+6Následky požiaru v meste Mati východne od Atén.

Hovorkyňa hasičov Stavrula Malliriová uviedla, že záchranné zložky pokračujú v prehľadávaní oblastí severovýchodne od Atén, ktoré oheň najviac spustošil. Záchranári idú od domu k domu, prehľadávajú zhorené autá a spálené pobrežie s cieľom nájsť ďalšie možné obete.

Podľa hovorkyne dostávajú úrady desiatky telefonátov ohľadom nezvestných ľudí. Niektorí z nich však už môžu byť zarátaní medzi mŕtvymi alebo sa už mohli vrátiť ku svojim rodinám bez toho, aby o tom informovali úrady. Oficiálny počet nezvestných však nie je známy.

Niektorí ľudia, ktorí sa pri požiari oddelili od iných členov svojej rodiny, svojich blízkych teraz hľadajú prostredníctvom sociálnych médií a televízie. Agentúra AP ako príklad uvádza otca, ktorý po dni márneho hľadania zazrel v televíznom vysielaní svoje dve dcéry, dvojčatá, ktorá sa stratila spolu s prarodičmi. Prostredníctvom televíznych kanálov Skai a Alpha neskôr požiadal, nech sa naň obráti ten, kto o dievčatách niečo vie.

Dva požiare na východ a západ od hlavného mesta vypukli v pondelok v rozmedzí niekoľkých hodín. Neskôr ich rozdúchal a rozšíril prudký vietor. Rýchlosť, s akou sa požiar na severovýchod od metropoly rozšíril, mnohých prekvapil, a zrejme prispel k vysokému počtu obetí.

Grécku medzitým prišli na pomoc aj iné krajiny: západne od Atén zasahovalo 60 cyperských hasičov, ktorí do krajiny prišli v utorok večer ako súčasť pomoci EÚ. V stredu predpoludním by do krajiny mali doraziť aj dve talianske hasiace lietadlá a popoludní hasiace lietadlo z Rumunska.

„Sme pripravení, pokiaľ by grécka strana požiadala o ďalšiu pomoc,“ uviedol v utorok vo večerných hodinách európsky komisár pre humanitárnu pomoc Christos Stylianidis pre grécku televíziu.

Eurokomisár pricestoval do Atén, aby si sám urobil obraz o situácii, píše DPA. Ničivé požiare pripísal klimatickým zmenám. Odôvodnil to tým, že tento rok sa nevyskytli len na juhu, ale aj na severe Európy, ako napríklad vo Švédsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #požiar #Atény #lesný požiar #požiar v Grécku