Čína v protikorupčnom ťažení potrestala skoro 37-tisíc úradníkov

Čínsky protikorupčný úrad v prvej polovici tohto roka potrestal 36.618 vládnych činiteľov, vrátane jedného ministra, za finančné trestné činy. S odkazom na čínske médiá o tom informovala agentúra Reuters.

31.07.2018 07:05
Čína Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin–pching.
debata (13)

Podľa ústredného výboru pre vyšetrovanie disciplíny (CCDI) komunistickej strany boli najčastejšími prehreškami medzi vládnymi úradníkmi podvody so štátom vlastnenými vozidlami, výmeny darčekov a neschválené vyplácanie odmien.

Boj proti porušovaniu disciplíny a proti korupcii sa v Číne zintenzívnil po nástupe nového vedenia krajiny v roku 2012 na čele so Si Ťin-pchingom. Ten sa v novembri 2012 stal generálnym tajomníkom vládnucej komunistickej strany a v marci nasledujúceho roku aj prezidentom. Predovšetkým sa výrazne sprísnili opatrenia na kontrolu činnosti štátnych úradov. Čína v roku 2012 zaviedla „osem pravidiel“, ktorých cieľom je zlepšiť správanie sa verejných činiteľov a zamedziť plytvaniu peňazí zo štátnej kasy. V rámci protikorupčného ťaženia bolo poslaných za mreže veľa vysoko postavených verejných činiteľov.

Prezident však skôr tento mesiac zdôraznil, že boj proti finančnej trestnej činnosti zďaleka neskončil, čo zdôvodnil tým, že komunistická strana je stála pretkaná „nečistým myslením, nečistou politikou, nečistými organizáciami a nečistým štýlom práce“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Čína