V Nemecku zatkli muža obvineného zo špionáže pre jordánsku tajnú službu

V Nemecku zatkli muža obvineného zo získavania tajných informácií o mešite v dolnosaskom Hildesheime pre jordánsku spravodajskú službu. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na miestnu prokuratúru.

08.08.2018 19:05
Nemecko, polícia, policajt Foto: ,
V Nemecku zatkli muža obvineného zo špionáže pre jordánsku tajnú službu.
debata (5)

Prokuratúra spolkovej krajiny Dolné Sasko vo svojom stanovisku uviedla, že 33-ročného Nemca, ktorého identifikovali ako Alexander B., zatkli v utorok. Miesto jeho zadržania ale nezverejnila.

Podľa prokuratúry podozrivý vykonával v roku 2016 špionáž pre jordánsku tajnú službu, pre ktorú zhromažďoval informácie o mešite v meste Hildesheim na juhu Dolného Saska.

Muž údajne zisťoval informácie o niekoľkých ľuďoch, ktorých podozrieval, že plánujú vycestovať do Sýrie a pripojiť sa k islamským militantným skupinám. Šlo tiež o osoby, ktoré už do Sýrie vycestovali.

Nemecké orgány zakázali vlani v marci Nemeckojazyčný islamský spolok Hildesheim, známy pod skratkovým slovom DIK, ktorý mešitu v Hildesheime prevádzkoval. DIK bol dlho podozrivý z radikalizovania moslimov a verbovania extrémistov na boj v radoch militantnej organizácie Islamský štát (IS) v zahraničí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Jordánsko #špión