Rumunská vojenská prokuratúra preveruje zásah proti demonštrácii

Rumunská vojenská prokuratúra v pondelok oznámila, že začala vyšetrovať násilie, ktoré sprevádzalo piatkový policajný zásah proti účastníkom protivládnej demonštrácie v Bukurešti. Médiá informovali, že zranenia utrpelo viac ako 450 ľudí, z toho 30 policajtov. Hospitalizovaných bolo 70 osôb, vrátane 11 príslušníkov zasahujúcich síl.

13.08.2018 22:36
debata (3)
Policajti použili korenistý a slzný plyn a... Foto: Reuters, SOCIAL MEDIA
rumunsko, protest, demonštrácia, bukurešť Policajti použili korenistý a slzný plyn a potom dav z námestia vyhnali s použitím vodného dela a obuškov.

„Doteraz sme dostali asi tridsať sťažností a moji kolegovia v súčasnosti hovoria sa zranenými,“ povedal podľa agentúry AFP novinárom prokurátor Ionel Corbu.

Prokuratúra vypočuje všetkých podozrivých

Prokuratúra sľúbila, že vypočuje „všetky osoby, ktoré sú podozrivé z toho, že konali v rozpore so zákonom“. Od polície si už vyžiadala všetky dokumenty o zásahu proti demonštrantom. Prokurátori budú tiež analyzovať videozáznamy nasnímané poriadkovými silami, médiami a tiež účastníkmi protestu.

V piatok večer sa podľa médií zišlo pred sídlom vlády na námestí v centre Bukurešti niekoľko desiatok tisíc ľudí. Protestanti sa dožadovali odstúpenia sociálnodemokra­tického kabinetu, ktorý obviňovali zo zodpovednosti za korupciu.

Podobné protivládne akcie, aj keď s nižšou účasťou, sa v rumunskej metropole a v ďalších mestách konali aj v sobotu a v nedeľu a zaobišli sa bez násilia. Cez sociálne siete sa zvolávajú protestné mítingy vo veľkých mestách aj na pondelkový večer.

Demonštranti sa pokúšali prelomiť policajný kordón

Niekoľko desiatok osôb, prevažne fanúšikov futbalových klubov, sa podľa vyjadrenia polície v piatok opakovane snažilo prelomiť policajný kordón a hádzalo na poriadkové sily kamene a fľaše s vodou. Policajti na to reagovali nasadením korenistého a slzného plynu a potom dav z námestia vyhnali s použitím vodného dela a obuškov. Podľa svedkov bol postup polície neprimeraný.

Prezident Klaus Iohannis, ktorý je s vládnucimi sociálnymi demokratmi v neustálom konflikte, postup polície označil za „brutálny zásah“ policajných síl. Zároveň obvinil vládu, že krajinu vedie do „chaosu a zmätkov“.

Izraelské veľvyslanectvo označilo zásah za neprijateľný

Izraelské veľvyslanectvo v pondelok pri rumunskej vláde protestovalo proti počínaniu policajných ťažkoodencov, ktorí v piatok v Bukurešti údajne vytiahli z taxíka štyroch izraelských turistov a zbili ich, hoci ukazovali svoje pasy a vysvetľovali, že nemajú s demonštráciou nič spoločné. Policajný útok veľvyslanectvo označilo za „neprijateľný a veľmi závažný“. Polícia na toto obvinenie podľa agentúry AP doteraz nereagovala.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #protest #Rumunsko #demonštrácia