Počet radikálnych islamistov, ktorí môžu ohroziť Nemecko, rastie

Nemecká polícia a kontrarozviedka odhadujú, že Nemecko potenciálne ohrozuje 2 220 radikálnych islamistov. Ich počet tak rastie.

18.08.2018 12:55
debata (44)

Ešte v máji úrady odhadli počet mužov a žien s „islamisticko-teroristickým“ potenciálom na 1 900 a vlani na 1 700, informovala dnes agentúra DPA.

„Toto číslo ozrejmuje aktuálny potenciál ohrozenia,“ povedal DPA šéf kontrarozviedky (BfV) Hans-Georg Maassen. „Bezpečnostné úrady venujú zvláštnu pozornosť pozorovaniu tohto okruhu osôb,“ dodal Maassen. Nárast počtu potenciálne nebezpečných islamistov vysvetľuje tým, že pracovníkom kontrarozviedky sa o radikálnej scéne podarilo získať viac informácií.

BfV prvýkrát spracovala aj podrobné informácie o rodinných príslušníkoch stúpencov takzvaných salafistov, teda radikálnych islamistov, ktorých je dohromady odhadom 11 200. Teraz je napríklad známe, že 38 percent salafistov je vo veku medzi 26 a 35 rokov.

Ďalších 35 percent je starších a zhruba štvrtina (27 percent) mladších. Iba 12 percent islamistických radikálov tvoria ženy a osem percent sú konvertiti k islamu. Deväťdesiat percent všetkých salafistov pochádza z prostredia prisťahovalcov.

Medzi sledovanými osobami sú nielen ľudia, ktorí sa zdržiavajú na území Nemecka, ale aj tí, ktorí vycestovali napríklad do Iraku a Sýrie a k Nemecku majú vzťah.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #islam #extrémizmus