V KĽDR pokračovalo stretnutie rodín rozdelených kórejskou vojnou

V letovisku v severokórejských Diamantových horách sa v utorok znovu na niekoľko hodín mohli zísť členovia zhruba 90 kórejských rodín, ktoré od seba oddelila kórejská vojna v 50. rokoch. Kým prvé stretnutie príbuzných v pondelok sprevádzali hlavne slzy a silné emócie, utorková schôdzka bola už pokojnejšia. Niektorí Juhokorejcania sa však sťažovali, že ich príbuzní zo Severu sa snažili schôdzku využiť na šírenie propagandy severokórejského diktátorského režimu, informovala agentúra AP.

21.08.2018 16:22
severná, južná, kórea, stretnutie rodina Foto: ,
V letovisku v severokórejských Diamantových horách sa v utorok znovu na niekoľko hodín mohli zísť členovia kórejských rodín, ktoré od seba oddelila kórejská vojna v 50. rokoch.
debata (1)

92-ročná Juhokórejčanka I Kum-som v pondelok s plačom hladkala vráskavú tvár svojho 71-ročného syna Ri Sang-Cola. Naposledy ho videla, keď mal štyri roky. Pri chaotickom úteku na Juh počas vojny sa rodina rozdelila, matka s novorodencom dcérou sa nakoniec dostala do Južnej Kórey, otec so synom zostali v KĽDR.

„Koľko máš detí? Máš syna?“ vyzvedala žena. Ri matke ukázal fotografiu jej zosnulého manžela. „Mamička, takto vyzeral môj otec,“ povedal.

Väčšina účastníkov je staršia, ako 70 rokov

Väčšina účastníkov trojdňového stretnutia rodín je staršia ako 70 rokov a túžili sa ešte raz stretnúť so svojimi blízkymi. Vzhľadom na to, že občania oboch krajín majú zakázanú akúkoľvek vzájomnú komunikáciu, vrátane telefonátov či listov, sú tieto stretnutia jedinou príležitosťou, ako sa môžu dozvedieť o osude zvyšku rodiny na opačnej strane hranice.

Prvého kola stretnutí sa zúčastňuje viac ako 300 Juhokórejčanov z 89 rodín, ktoré boli vybrané v lotérii a majú príležitosť porozprávať sa so 185 príbuznými zo Severnej Kórey. Celkovo sa počas troch dní smú vidieť 12 hodín, z toho len tri hodiny v súkromí.

Druhé kolo stretnutí sa začne vo štvrtok

Vo štvrtok sa potom začne druhé trojdňové kolo stretnutí, pri ktorom sa ďalších 83 severokórejských rodín stretne so svojimi príbuznými z Juhu. Podľa politických expertov sú Severokórejčania na schôdzku vyberaní na základe vernosti k režimu.

99-ročná Juhokórejčanka Han Sin-ča sa v pondelok nezmohla na slovo, keď zbadala svoje dve severokórejské dcéry. Na Juh utiekla za vojny len s najmladšou dcérou. Vtedy sa domnievala, že sa po pár dňoch rodina znovu zíde.

Severokórejci sa snažia splniť príkazy režimu

V niektorých prípadoch bola ale konverzácia rozpačitá a svedčila o tom, ako prísne rozhovory sledujú severokórejskí agenti a ako veľmi sa niektorí Severokórejci snažia splniť príkazy režimu, ktoré dostali pred schôdzkou.

Po počiatočných slzách sa 84-ročná Juhokórejčanka Cchao Če-kun a jej 50-ročný synovec Cchao Song-il zo Severu pustili do rozhovoru o medzinárodnej politike a príčinách kórejskej vojny. Kórejci by už mali konečne „vyhnať tých amerických grázlov“, vyhlásil muž podľa prítomných juhokórejských novinárov a začal obviňovať Američanov z neplnenia sľubov z júnového summitu vodcu KĽDR Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Juhokórejskí predstavitelia sa snažia účastníkov stretnutí pripraviť

Žena podotkla, že to bol zakladateľ KĽDR Kim Ir-sen, starý otec súčasného vodcu, kto začal v roku 1950 vojnu. „To je lož,“ protestoval synovec. „Tú zavinili Američania.“ Žena sa potom usmiala a pohotovo zmenila tému. Juhokórejskí predstavitelia sa totiž účastníkov stretnutí snažia na podobné situácie pripraviť a nabádajú ich, aby nekritizovali severokórejské vedenie a ekonomiku.

Rovnakú skúsenosť mal aj Juhokórejec Hong Jong-ki, ktorý sa spoločne so svojou matkou zišiel v roku 2015 v Diamantových horách so svojimi tromi tetami zo Severnej Kórey. „Chválili vedenie krajiny na čele s Kim Čong-unom a život v KĽDR tak často, že sme sa vôbec nemohli normálne porozprávať,“ uviedol Hong s tým, že severokórejskí činitelia stáli tesne vedľa ich stola a počúvali každé slovo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #kórejská vojna