K Japonsku sa blíži silný tajfún, úrady vyzvali na evakuáciu

Japonské úrady vyzvali na preventívnu evakuáciu viac ako 60-tisíc ľudí na západe krajiny, kam sa blíži silný tajfún Cimaron. Meteorológovia predpokladajú, že živel udrie na japonský ostrov Šikoku ešte vo štvrtok. Úrady sa obávajú, že lejaky sprevádzajúce tajfún by mohli vyvolať povodne a zosuvy pôdy v oblasti, ktorá sa stále spamätáva z júlových ničivých záplav, napísala agentúra Reuters.

23.08.2018 10:14
tajfún, búrka, japonsko, cimaron, príprava Foto:
Japonci sa pripravujú na príchod tajfúnu Cimaron.
debata (2)

O 14:00 miestneho času (7:00 SELČ) sa oko tajfúnu nachádzalo asi 200 kilometrov južne od ostrova Šikoku a smerovalo na severo-severozápad. V regióne už bola zrušená zhruba stovka prevažne vnútroštátnych letov a obmedzená je aj železničná doprava.

„V oblastiach, ktoré sa ešte nestačili úplne spamätať z predchádzajúcej prírodnej katastrofy, sa očakávajú husté dažde,“ vyhlásil japonský premiér Šinzó Abe. „Aby sme predišli ďalšiemu nešťastiu, včas sa evakuujte,“ upozornil.

Meteorológovia uviedli, že na ostrove Šikoku je počas 24-hodinového obdobia do piatkového poludnia očakávaných až 800 milimetrov zrážok. Tajfún navyše sprevádza víchor dosahujúci v nárazoch 216 kilometrov za hodinu.

Záplavy a zosuvy pôdy si v júli na západe Japonska vyžiadali vyše 200 obetí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún