Nástupcom McCaina v Senáte USA by mohla byť jeho žena

Arizonský guvernér Doug Ducey oznámi nástupcu zosnulého republikána Johna McCaina v Senáte Spojených štátov až po nedeľnom pohrebe, médiá ale už teraz špekulujú, kto za Arizonu v Kongrese USA zasadne. Jedným z najvýraznejších mien, ktoré sa v tejto súvislosti objavuje, je podľa agentúry Reuters vdova po senátorovi Cindy McCainová.

28.08.2018 07:34
Cindy McCain Foto: ,
Zosnulý John McCain spolu s manželkou Cindy McCainovou.
debata (14)

Vymenovanie McCainovho nástupcu je plne v kompetencii guvernéra Duceyho. Ten zatiaľ nijako nenaznačil, o kom uvažuje. Povedal len, že zákonodarcom nevymenuje sám seba.

McCainov náhradník bude môcť v Senáte sadať do volieb v roku 2020, keď obyvatelia Arizony na uvoľnený post vyberú riadne zvoleného zástupcu. McCain bol zvolený arizonským senátorom celkom šesťkrát, naposledy v roku 2016 so začiatkom funkčného obdobia v januári 2017. Koniec McCainovho šesťročného mandátu tak pripadal na január 2023.

Nie je vylúčené, že republikán Ducey teraz volá niekoho, kto nemá politické ambície, aby strane poskytol dostatok času na hľadanie vhodného kandidáta do Senátu pre voľby v roku 2020.

Šesťdesiatšty­riročná McCainová, ktorá by podľa médií mohla v Senáte zasadnúť, je v Arizone známa ako filantropka. Takisto sa angažovala v boji proti pašovaniu ľudí.

Medzi ďalšími menami, ktoré sú často ako náhradníci spomínaná, je niekdajší senátor Jon Kyl, šéf úradu guvernéra Duceyho Kirk Adams, arizonská ministerka financií Eileen Kleinová či obchodníčka a bývalá veľvyslankyňa vo Fínsku Barbara Barrettová.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #John McCain #Senát USA