Macron v Dánsku: témami obrana a zomknutejšia EÚ

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pricestoval v utorok na dvojdňovú návštevu Dánska, dúfajúc v posilnenie vzťahov, ktoré potrebuje pre presadzovanie idey užšie zomknutejšej EÚ.

28.08.2018 15:39
Dánsko Francúzsko kráľovná Macron stretnutie Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (druhý zľava), prvá dáma Francúzska Brigitte Macronová (druhá sprava), dánska kráľovná Margaréta (uprostred), dánsky korunný princ Frederik (vľavo) a dánska korunná princezná Mary (vpravo) pózujú počas ich stretnutia v Kodani.
debata

Macron chce, aby Európa prevzala väčšiu zodpovednosť za svoju vlastnú obranu, tvrdiac, že bezpečnosť starého svetadielu by nemala ležať priveľmi na pleciach Spojených štátov.

Dánsko má v rámci svojich vzťahov v Únii špeciálnu klauzulu o obrane, čo znamená, že sa nezúčastňuje na vojenských záležitostiach tohto bloku, uvádza agentúra AP. Dánska vláda a väčšina tamojších zákonodarcov si praje, aby sa predmetné opatrenie odstránilo, ale zdráha sa o tom vypísať referendum.

Dáni v referende v roku 1993 získali opcie od kľúčových strán presadzujúcich politiku Európskej únie vrátane otázok obrany a zdieľanej euromeny. Niekoľko dánskych vlád bolo za zbavenie sa obranných opcií a ohľadom toho sa uskutočnili aj dve referendá, ale ani jedno nebolo úspešné.

Macrona privítala na kodanskom letisku dánska kráľovná Margaréta II.; francúzsky prezident následne rokoval s dánskym premiérom Larsom Rasmussenom. Macron položil veniec k pamätníku padlých dánskych vojakov a neskôr sa zúčastní na diskusii so študentmi. V stredu sa šéf Elyzejského paláca presunie na dva dni do fínskej metropoly Helsinki, kde sa stretne so svojím fínskym náprotivkom Saulim Niinistöom a fínskym premiérom Juhom Sipiläom.== == Nadpis ide sem… == ==

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Dánsko #Emmanuel Macron