Maroko šokoval prípad znásilneného dievčaťa, únoscovia ju potetovali

Maroko v uplynulých dňoch šokovala výpoveď sedemnásťročnej dievčiny, ktorú v júni uniesol gang, zadržiaval ju dva mesiace a jeho členovia ju opakovane znásilňovali a mučili. Dievča, ktoré sa volá Chadídža, to uviedla minulý týždeň v rozhovore s marockou televíziou. Na kameru pritom ukázala jazvy od cigariet a tetovanie, ktoré jej urobili mučitelia, informoval spravodajský web BBC.

28.08.2018 16:10
debata (5)

„Chcem spravodlivosť za to, čo sa mi stalo,“ uviedla dievča v rozhovore pre televíziu Šúf TV.

„Snažila som sa niekoľkokrát utiecť, ale chytili ma a bili. Mučili ma, nedávali mi jesť ani piť, ani som sa nemohla osprchovať,“ uviedla dievčina, ktorá mala zahalenú tvár, aby nemohla byť identifikovaná. Na kameru však ukázala jazvy od cigariet a tetovanie, vrátane svastiky, ktoré jej urobili jej únoscovia.

Hinduistická svastika

Na snímkach je vidieť okrem iného pravotočivá svastika vytetovaná na prednej strane ruky s bodkami okolo stredu. Nejde teda o nacistický hákový kríž, ale skôr o hinduistickú podobu svastiky. V hinduizme môže mať tento symbol niekoľko významov – napríklad vyvíjanie vesmíru, slnečný božský symbol alebo aj symbol stability.

Dievča uviedlo, že bolo unesené členmi nebezpečného gangu z domu svojej tety v centrálnom Maroku. Podľa agentúry AFP boli v súvislosti s prípadom zatknutí najmenej traja ľudia. Otec dievčaťa uviedol, že prvý súd sa s nimi bude konať 6. septembra. Dievča sa zo zajatia dostalo až potom, čo ho únoscovia pustili.

V reakcii na rozhovor vznikla na internete petícia na pomoc dievčaťu. Doteraz ju podpísalo viac ako 24-tisíc ľudí.

Vyše 20% marockých žien bolo zneužitých

Vyše 20 percent marockých žien bolo najmenej raz v priebehu svojho života sexuálne zneužitých, uviedla marocká rada pre ľudské práva v roku 2015.

V roku 2014 marocký parlament zmenil zákon, ktorý predtým umožňoval mužom vyhnúť sa trestu za znásilnenie, ak sa ožení so svojou obeťou. Organizácie na ochranu ľudských práv však upozorňujú, že na ochranu žien v Maroku je potrebné urobiť ešte viac.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #znásilnenie