Kandidát na brazílskeho prezidenta čelí obvineniam z rasizmu

Kandidát na brazílskeho prezidenta Jair Bolsonaro, ktorý má veľké šance vyhrať minimálne prvé kolo októbrových volieb, navrhuje beztrestnosť pre policajtov, ktorí zastrelia delikventov. Vyhlásil to tento týždeň v rozhovore s brazílskou televíziou Globo. Podľa Bolsonara, ktorý čelí niekoľkým obvineniam z rasizmu, by mali byť policajti za zastrelenie páchateľov vyznamenaní.

30.08.2018 18:13
Jair Bolsonaro Foto: ,
Prezidentský kandidát Jair Bolsonaro.
debata (3)

„Ak policajt zabije desať, dvanásť alebo dvadsať delikventov desiatimi či tridsiatimi strelami každého z nich, mal by byť vyznamenaný, a nie súdený,“ povedal v rozhovore Bolsonaro, ktorý sa v minulosti preslávil radom kontroverzných výrokov považovaných za xenofóbne či rasistické. Niektorí ho preto označujú za ultrapravicového politika.

Vysoká kriminalita

Brazília sa potýka v posledných rokoch s vysokou kriminalitou, na ktorej sa podieľa najmä organizovaný zločin a vojna drogových gangov. Vlani vzrástol aj počet ľudí, ktorí zomreli pri zásahoch polície proti organizovanému zločinu. Podľa mimovládnej štatistiky zomrelo pri zásahoch polície vlani v priemere 14 ľudí za deň, čo je o pätinu viac ako v roku 2016.

Najvyšší súd má budúci týždeň rozhodovať o návrhu prokuratúry obžalovať Bolsonara z rasizmu pre jeho minuloročné slová na adresu Afroameričanov. Okrem iného o nich povedal, že nepracujú, a že domorodé rezervácie poškodzujú národnú ekonomiku. Bolsonaro má imunitu ako poslanec, ktorým je od roku 1991.

Teraz šesťdesiattriročný Bolsonaro je známy aj mnohými urážlivými výrokmi na adresu žien, za urážku jednej poslankyne dostal aj pokutu. V rozhovoroch s médiami tiež povedal, že ženy a muži si nezaslúžia rovnaké platy.

Bolsonaro obhajuje diktatúru

Bývalý armádny dôstojník Bolsonaro okrem iného verejne obhajuje brazílsku diktatúru z rokov 1964 až 1985, ktorá podľa neho priniesla krajine väčšiu ekonomickú prosperitu, ako nasledujúcich niekoľko rokov demokracie.

Bolsonaro, ktorý do politiky vstúpil koncom 80. rokov ako starosta Rio de Janeira, je tiež proti legalizácii homosexuálnych zväzkov. Tie sú v Brazílii legálne už niekoľko rokov. V roku 2011 napríklad v rozhovore s časopisom Playboy vyhlásil, že by bol radšej, keby jeho syn zomrel pri dopravnej nehode, než aby bol homosexuál.

Podľa prieskumov verejnej mienky z minulého týždňa by Bolsonaro zatiaľ v prvom kole prezidentských volieb 7. októbra skončil druhý za exprezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silva. Ten je ale teraz vo väzení za korupciu a je veľmi pravdepodobné, že mu najvyšší volebný súd kandidovať nepovolí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #prezidentské voľby