Talianska vláda odmietla, že chystá vojenský zásah v Líbyi

Talianska vláda poprela správy médií, že sa chystá vojensky zakročiť v Líbyi, informoval denník La Stampa.

03.09.2018 23:20
debata (7)

Potvrdil to aj taliansky minister vnútra Matteo Salvini a naznačil, že vinu za líbyjskú politickú krízu nesie Francúzsko. Na juhu líbyjskej metropoly Tripolis ôsmy deň bojujú znepriatelené milície.

Do bojov sú nasadené ťažké zbrane, od minulého pondelka pri stretoch zomrelo najmenej 47 ľudí.

„Kategoricky popierame, že sa talianske špeciálne jednotky pripravujú na intervenciu v Líbyi. Taliansko ďalej pozorne sleduje vývoj situácie na mieste … a spolu so Spojenými štátmi, Francúzskom a Britániou vyzvalo na okamžité ukončenie bojov,“ uviedla v komuniké talianska vláda.

„Vylučujem vojenské zásahy, ktoré nič neriešia. A to by mali pochopiť aj ostatní,“ potvrdil aj Salvini. „Niekto za tým (nestabilnou situáciou v Líbyi) bezpochyby stojí. Nič sa nedeje náhodou. Obávam sa, že niekto z egoistických národných ekonomických dôvodov ohrozuje stabilitu Afriky a poťažmo aj stabilitu Európy“, uviedol Salvini.

Na otázku novinárov, či mal na mysli Francúzsku, Salvini reagoval: „Myslím toho, kto začal vojnu, ku ktorej nemalo dôjsť, organizuje voľby, bez toho vypočuje spojenca, OSN či Líbyjčanov.“

„Opýtajte sa v Paríži,“ reagoval Salvini na otázku, či Líbyu stále pokladá za bezpečný prístav, teda miesto, ktoré dokáže utečencom poskytnúť ochranu.

Líbya sa od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 nespamätala z chaosu. O vládu okrem mnohých ozbrojených skupín usilujú dva kabinety – ten na východe neuznáva vládu v Tripolise, ktorá má podporu OSN.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Líbya #Francúzsko