Stena oka hurikánu Florence zasiahla pobrežie Severnej Karolíny

Stena oka hurikánu Florence zasiahla v piatok pobrežie amerického štáty Severná Karolína. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Národné stredisko pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.

13.09.2018 23:37 , aktualizované: 14.09.2018 11:28
hurikán búrka FLorence Severná Karolína USA Foto: ,
Stena oka hurikánu Florence zasiahla pobrežie Severnej Karolíny
debata (9)

O 04.00 h ráno miestneho času (10.00 SELČ) bolo oko hurikánu 45 kilometrov od mesta Wilmington v Severnej Karolíne a postupuje rýchlosťou deväť kilometrov za hodinu.

Florence vo štvrtok zoslabol na hurikán prvej kategórie s vetrom dosahujúcim maximálnu rýchlosť 150 kilometrov za hodinu. Stredisko však ponechalo v platnosti varovanie pred život ohrozujúcimi vlnami, silným vetrom a povodňami.

Zatopené cesty, rieky vyliate z brehov a...
Zatopené cesty, rieky vyliate z brehov a...
+4Na pobrežie Severnej a Južnej Karolíny sa rúti...

Bez elektriny už v oblasti zostalo podľa agentúry AP viac než 80.000 ľudí a ďalších 12.000 obyvateľov sa nachádza v dočasných prístreškoch. Na pobreží Severnej Karolíny zaznamenali deväťmetrové vlny a voda z Atlantiku zaplavila ulice na pobreží.

Guvernér Severnej Karolíny Roy Cooper varoval, že záplavy môže pocítiť takmer celý štát. „To najhoršie je ešte len pred nami. Toto je len varovanie pred tým, čo nás čaká v najbližších dňoch,“ komentoval prvé návaly dažďa guvernér.

Miestne úrady vyzvali zhruba 1,7 milióna obyvateľov žijúcich v povinných evakuačných zónach v Severnej a Južnej Karolíne a vo Virgínii, aby z oblasti urýchlene odišli. Doposiaľ nie je známe, koľko obyvateľov tieto výzvy poslúchlo.

Úrady tiež upozornili, že už dostali správy o vyvrátených stromoch, a vyzvali obyvateľov, ktorí neplánujú oblasť opustiť, aby nevychádzali zo svojich domov a prespávali v čo najnižšie položených miestnostiach.

Ľudia, ktorí sa rozhodli, že výzvam na povinnú evakuáciu sa nepodriadia, boli informovaní, že záchranné zložky sa k nim počas búrky nebudú môcť dostať.

Stav pohotovosti bol vyhlásený v štátoch Severná a Južná Karolína, Georgia, Virgínia, Maryland aj v hlavnom meste Washingtone. S odstraňovaním následkov sú pripravení pomáhať tisíce príslušníkov bezpečnostných zložiek; len vo Virgínii je k nasadeniu pripravených 1 200 členov Národnej gardy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Karolína #hurikán Florence