Koalícia vedená Rijádom chce v Jemene tri humanitárne koridory

Medzinárodná vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie v pondelok oznámila, že plánuje v spolupráci s OSN otvoriť medzi jemenským hlavným mestom Saná a západojemenským prístavným mestom Hudajdá tri humanitárne koridory. Napísala o tom agentúra AFP.

24.09.2018 17:16
jemen husiovia vojak Foto: ,
Húsíjský militant.
debata (2)

„Koalícia spolupracuje s Úradom OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v Jemene na vytvorenie bezpečných koridorov dodávky humanitárnej pomoci … medzi Hudajdá a Saná,“ ​​povedal v pondelok v Rijáde hovorca medzinárodnej koalície plukovník Turkí Málikí.

Jemen sužuje konflikt, v ktorom proti sebe bojujú menšinoví šíitskí Húsíovia podporovaní šíitskym Iránom a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádíeho, ktorej od marca 2015 pomáha Západom podporovaná koalícia na čele so sunnitskou Saudskou Arábiou. Vojna si už vyžiadala tisíce ľudských životov a prinútila vyše tri milióny ľudí opustiť domovy. Podľa OSN ide o najväčšiu humanitárnu katastrofu na svete. Hlava medzinárodne uznávanej vlády žije od roku 2015, kedy kontrolu nad jemenským hlavným mestom Saná získali povstalci, v exile v saudskoarabskej metropole. Prezident sa od roku 2011 lieči so srdcovými problémami.

Prístav Hudajdá je hlavnou vstupnou bránou pre zásobovanie krajiny, ktorá je na pokraji hladomoru. Mesto je v rukách šíitských povstalcov, známych ako Húsíovia, už od roku 2014 a v súčasnosti čelí ofenzíve provládnych síl, začatej 13. júna.

Koalícia ofenzívu predtým prerušila a dúfala vo výsledky mierových rozhovorov, ktoré sa mali začiatkom septembra konať pod záštitou OSN v Ženeve. Rozhovory ale skončili fiaskom. Zástupcovia povstalcov na ne totiž nedorazili. Ako tvrdili, nedostali dostatočné záruky, že sa po rokovaniach budú môcť bezpečne vrátiť späť do Jemenu. Koalícia následne ofenzívu obnovila.

Britská organizácia na ochranu detí Save the Children 19. septembra informovala, že hladom v Jemene trpí viac ako päť miliónov detí, a zdôraznila, že boje v okolí prístavného mesta Hudajdá predstavujú hrozbu, že sa humanitárna kríza v krajine ešte zhorší.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #jemenský konflikt