Izrael: Hrozbou je rušenie navigácie nad Sýriou

Rusko by malo do dvoch týždňov dodať Sýrii šesť až osem obranných protiraketových komplexov S-300, informoval aj server Kommersant. Podľa jeho zdroja blízkeho veleniu armády mali by kontrolovať nielen vzdušný priestor nad Stredozemným morom, ale aj oblasť na hraniciach Sýrie s Izraelom, Libanonom, Irakom a Jordánskom. Rozhodnutie Moskvy posilniť kontrolu vzdušného priestoru nad Sýriou je stále stredobodom pozornosti.

25.09.2018 17:16
Russia Syria Foto: ,
Jedna z modifikácií ruského obranného komplexu S-300 na výstave vojenskej techniky v Moskve.
debata (190)
„Izrael si za to môže sám, keď sa jeho stroj F- 16 skryl za výzvedné ruské lietadlo Il – 20 a samonavádzacia raketa komplexu S-200 vypálená sýrskou obsluhou v poslednej chvíli zmenila smer k oveľa rozmernejšiemu cieľu,“ vyriekol názor jeden zo sýrskych politológov v televízii TVC. Podľa neho izraelská provokácia mala vraj ukázať, kto je „pánom v oblasti“. Navyše, ako tvrdil, „štvorka“ izraelských strojov bombardovala v Latákiji dávno opustený objekt farmaceutického zamerania, v ktorom nebola ani noha. Na druhý deň po tragédii ruského lietadla, pri ktorej zahynulo 15 spravodajských dôstojníkov, si to izraelskí piloti zopakovali. O tom sa však už nehovorí.

Poplach v Jeruzaleme

Krok Moskvy zvýšiť ochranu ruských vojenských síl nasadených v Sýrii vyvolal poplach v Jeruzaleme, kde v utorok na mimoriadnom rokovaní bezpečnostného výboru rozoberali všetky jeho aspekty. Výsledok má premiér Benjamin Netanjahu tlmočiť prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi v rámci stredajšieho rokovania VZ OSN.

„Samotné nasadenie komplexov S-300 nepredstavuje pre Izrael až také veľké nebezpečenstvo. A ak z neho vypália na izraelský cieľ, tak komplex zničíme, povedal ešte v apríli tohto roku minister obrany Avigdor Lieberman,“ pripomína izraelský portál Debka. Aj bývalý šéf vojenskej rozviedky Amos Jadlin potvrdil, že Tel Aviv má už vypracovaný plán v prípade nasadenia ruských komplexov S-300 v Sýrii.

Rádioelektronická vojna

Oveľa väčšou hrozbou ako dodávky modernejšej modifikácie protiraketovej zbrane Damasku je podľa viacerých odborníkov rozhodnutie Moskvy rušiť nad Stredozemným morom satelitnú navigáciu leteckých radarov a komunikačných systémov bojového letectva útočiaceho na objekty v Sýrii. Tak ako o tom v pondelok informoval ruský minister obrany Sergej Šojgu.

„Je to po prvýkrát, čo jedna z veľmocí vyhlásila rádioelektronickú vojnu niektorej krajine,“ upozorňuje aj izraelský server Debka.

Podľa izraelských novín Haaretz v Jeruzaleme budú odteraz musieť dvakrát zvážiť ďalší letecký útok na sýrske ciele. A americký Wall Street Journal v tejto súvislosti upozornil, že „by sa mali zamyslieť optimisti, podľa ktorých sa Vladimir Putin chystá spolupracovať s Izraelom aj s USA s cieľom vypoklonkovať Irán zo Sýrie“.

Washington obviňuje Moskvu

V samotnom Bielom dome to však vidia jasne. „Dodávkami S-300 Sýrii robí Moskva veľkú chybu, ktorá zhorší už aj tak napätú situáciu v oblasti a porušuje dohody,“ citujú poradcu prezidenta USA pre otázky národnej bezpečnosti Johna Boltona noviny The Siver Times. Moskva vzápätí reagovala vyjadrením Vladimira Jermakova, riaditeľa odboru pre nešírenie a kontrolu zbraní na ruskom ministerstve zahraničia.

"Ak niekto porušuje dohody týkajúce sa likvidácie a šírenia rakiet stredného a krátkeho doletu, tak sú to USA, ktoré v Rumunsku už rozmiestnili odpaľovacie zariadenia MK-41 schopné plniť funkciu nosičov rakiet s plochou dráhou letu Tomahawk,“ cituje portál RBK ruského odborníka na otázky zbrojenia.

© Autorské práva vyhradené

190 debata chyba
Viac na túto tému: #všeobecná rozprava VZ OSN #izraelsko-iránsky konflikt #komplex S-300