India bude ruské obranné systémy nakupovať aj napriek hrozbám USA

India presadzuje nezávislú politiku a napriek hrozbám z Washingtonu o uvalení reštrikcií bude aj naďalej nakupovať obranné systémy z Ruska, vyhlásil v pondelok náčelník štábu indickej armády Bipin Ravat. Generál Ravat taktiež vyhlásil, že India je pripravená kúpiť vrtuľníky typu Kamov a iné zbraňové systémy z Ruska, uviedla agentúra TASS. Podľa Ravata Rusi "chápu, že sme silná armáda schopná postaviť sa za to, čo je pre nás správne, založené na našom taktickom myslení".

08.10.2018 12:57
India Rusko zbrane obranná technika návšteva Foto: ,
K podpísaniu zmluvy o dodávke S-400 Triumf došlo počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina s indickým premiérom Narendrom Modim v Naí Dillí 5. októbra.
debata (36)

Šéf indickej armády takto reagoval na vyjadrenie Spojených štátov, ktoré varovali svojich spojencov a partnerov pred možnými sankciami, ktoré môžu uvaliť na základe Zákona o potláčaní amerických nepriateľov prostredníctvom sankcií (CAATSA). Moskva a Naí Dillí totiž podpísali zmluvu o dodávke ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 Triumf Indii.

CAATSA podpísal americký prezident Donald Trump v auguste 2017. Táto legislatíva sprísňuje sankcie voči Rusku, Iránu a Severnej Kórei a zároveň umožňuje uvaliť reštrikcie voči tretím krajinám za spoluprácu s ruským obranným a spravodajským sektorom. India však dúfa, že USA urobia výnimku, pretože Washington nechce stratiť indický obranný trh, poznamenal TASS.

S-400 Triumf je najmodernejším ruským raketovým systémom protivzdušnej obrany – v prevádzke je od roku 2007. Je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 km/s do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

K podpísaniu zmluvy o dodávke S-400 Triumf došlo počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Naí Dillí 5. októbra. Podľa agentúry Interfax sa Rusko zaviazalo Indii dodať päť kompletov S-400 Triumf. Kontrakt je v cene viac než päť miliárd dolárov. Interfax súčasne napísal, že India túto zmluvu s Ruskom uzatvorila aj napriek hrozbe finančných sankcií zo strany Spojených štátov, ktoré minulý týždeň za nákup analogických raketových systémov z Ruska uvalili reštrikcie na Čínu.

Okrem kontraktu s Čínou sa v Rusku oficiálne informovalo aj o zmluve na dodávku štyroch kompletov S-400 do Turecka a o prácach na príprave zmluvy o dodávke týchto systémov takisto do Saudskej Arábie.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #India #Dillí #S-400 #nákup vojenskej techniky