Na Malorke zabíjala tisícročná voda

Pre Španielsko je to najtragickejšia povodeň za štvrť storočia. Stredomorský ostrov Malorka, predovšetkým jeho východnú časť, zaliala z utorka na stredu tisícročná voda.

10.10.2018 09:57 , aktualizované: 18:02
záplavy, Malorka Foto: ,
Opustené auto po záplavách na ostrove Malorka.
debata

Prinajmenšom desať ľudí zahynulo a ďalších šesť zostávalo podvečer nezvestných po bleskových záplavách, ktoré na najväčšom z Baleárskych ostrovov vyvolal prívalový dážď. Medzi mŕtvymi sú aj dvaja Briti a jedna Holanďanka.

Spomínanú britskú dvojicu strhol prúd vody, keď sa viezla taxíkom v meste Sant Llorenc des Cardassar. Podľa vicestarostky Antonie Bauzáovej v tomto osemtisícovom mestečku okrem Britov zahynuli aj dvaja miestni obyvatelia, taxikár bol popoludní stále nezvestný. „Je to katastrofa. Pokúšame sa nájsť tých, čo prežili, a pomáhať, ale všetko je zaplavené a ľudia nemôžu opustiť svoje domovy,“ opísala situáciu Bauzáová pre rozhlasovú stanicu Cadena SER. „Bola to obrovská búrka. Za dve hodiny padlo približne 180 litrov dažďa na štvorcový meter a uvedomili sme si, že vodu nedokážeme zvládať,“ dodala.

Zdemolované autá po záplavách na ostrove Malorka.
Opustené auto po záplavách na ostrove Malorka.
+2Zdemolované autá po záplavách na ostrove Malorka.

V neďalekých podhorských obciach napršalo ešte o desiatky centimetrov viac. Miestami hlásili za necelých 120 minút až 230 milimetrov zrážok. Podľa správy španielskej národnej meteorologickej služby AEMET „pravdepodobnosť 233 milimetrov zrážok, ktoré padli v obci Colonia de Sant Pere v blízkosti Sant Lorenca na Malorke, je jeden raz za tisíc rokov“. Prudký dážď v Sant Llorenc des Cardassar, ležiacom približne 60 kilometrov východne od ostrovného hlavného mesta Palma de Mallorca, spôsobil, že inokedy vyschnutý potok sa vylial z koryta, pričom silný prúd vody a bahna strhával autá i stromy.

Troch mŕtvych hlásilo pobrežné mesto S'illot, ktoré od Sant Llorenc delí desať kilometrov. Bezvládne telo Holanďanky našli v garáži jedného z domov v blízkom meste Arta, ktoré leží vo vnútrozemí, asi 15 kilometrov severne od S'illotu. V Arte objavili záchranári aj ďalšieho mŕtveho muža.

Verejnoprávna stanica TVE priniesla zábery zaplavených ulíc a prevrátených vozidiel. „Všetko sa to udialo za menej než desať minút. Ľudia museli plávať, ak chceli prežiť,“ povedal pre TVE svedok v premočenom oblečení.

V zasiahnutej oblasti pracuje vyše štyristo záchranárov i dobrovoľníkov, ku ktorým sa pridalo vyše sto vojakov s tridsiatimi piatimi zásahovými vozidlami a troma vrtuľníkmi. Španielska vláda, ktorej predseda Pedro Sánchez priletel na Malorku, má dnes rozhodnúť, či ostrov uzná za zónu katastrofy. Miestna autonómna vláda na Baleároch vyhlásila tri dni smútku.

Prírodná pohroma na ostrove narušila telefónne siete, dodávky elektriny, zničila dva mosty a vyžiadala si uzavretie jedenástich ciest. Vo viacerých mestách zrušili školské vyučovanie. Stovkám ľudí poskytli provizórne prístrešie v priestoroch športových zariadení. Svoje športové centrum v Manacore na ubytovanie ľudí v núdzi otvoril aj tenista Rafa Nadal, rodák z Malorky. Španielsky meteorologický ústav vydal aj na stredu a na štvrtok varovanie pred silnými zrážkami pre východné oblasti Pyrenejského polostrova, predovšetkým pre okolie Barcelony, Girony a Malagy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Malorka #záplavy