V Kolíne nad Rýnom si ani po zneškodnení útočníka polícia nevydýchla

Nemecká polícia v rozpore so skôr zverejnenými informáciami nevylučuje teroristické pozadie rukojemníckej drámy, ku ktorej došlo v pondelok v lekárni na Hlavnej železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom. Vyšetrovanie prípadu tak pokračuje všetkými smermi.

15.10.2018 14:25 , aktualizované: 20:25
kolín, nemecko, polícia, kukláči, zásah Foto: ,
Rukojemnícku drámu na kolínskej stanici ukončil zásah útvaru osobitného určenia.
debata (61)

Odznelo to na spoločnej večernej tlačovej konferencii predstaviteľov polície a prokuratúry v tomto západonemeckom mes­te.

Podľa policajných zdrojov vytiahol páchateľ na zasahujúcich príslušníkov útvaru osobitého určenia strelnú zbraň, o ktorej nie je zatiaľ zrejmé, či bola pravá. Na to reagovala polícia streľbou a výstrely muža zasiahli – podľa informácií internetového vydania denníka Bild do brušnej oblasti. Ťažko zraneného páchateľa, ktorý sa mal podľa svedkov pri akcii nahlas identifikovať s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS), museli oživovať. Následne ho previezli do nemocnice, kde ho čakal neodkladný núdzový chirurgický zákrok.

Na stanici a v jej okolí prebiehali policajné úkony, muži zákona tam zrejme pátrali po ďalších potenciálnych zdrojoch nebezpečenstva. Policajné zdroje síce zdôraznili, že ide o rutinnú akciu, avšak apelovali na občanov, aby sa lokalite aj naďalej vyhýbali.

Vyplýva to z informácií, ktoré priebežne prinášajú zo západonemeckého mesta viaceré tamojšie elektronické médiá, ako aj internetové vydanie miestneho denníka Kölner Stadt-Anzeiger, portál Express.de, tlačová agentúra DPA, ako aj webové vydanie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild.

Normalizácia železničnej dopravy v meste, ktorého stanica je jedným z najvýznamnejších železničných uzlov v Porýní, potrvá zrejme rádovo hodiny. Policajný zásah prakticky takmer úplne ochromil železničnú dopravu v okolí mesta, ale aj mestskú hromadnú dopravu v lokalite a vynútila si nielen odklonenie, ale aj zrušenie mnohých vlakov. Cez kolínsku stanicu prechádza denne okolo 1300 súprav s celkove až do 280-tisíc cestujúcimi.

Rukojemníčka vyviazla podľa zhodných informácií s ľahkými zraneniami.

Páchateľ utrpel pri policajnom zásahu, ktorý sprevádzali explózie zrejme omračujúcich granátov i streľba, životunebezpečné zranenia. Priamo v dejisku ho oživovali a medzičasom previezli do nemocnice. Je však otázne, či prežije.

Motív zatiaľ nie je známy

Motív činu zatiaľ nie je známy. Polícia, ktorá bola s útočníkom v kontakte ešte pred zásahom, nešpecifikovala ani jeho požiadavky.

Na sociálnych sieťach sa však objavili špekulácie o tom, že požadoval voľný odchod na Blízky východ. Kölner Stadt-Anzeiger s odvolaním sa na bezpečnostné kruhy priniesol podvečer informáciu, že páchateľ hovoril po arabsky a zmieňoval sa o teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

Polícia apelovala na prispievateľov v sociálnych sieťach, aby sa zdržali šírenia fám a špekulácií a vyčkali na zverejnenie oficiálnych informácií. Tých je však o samotnej policajnej akcii, charaktere zranení, ako aj totožnosti útočníka absolútne minimum.

Zo stanice previezli do nemocnice ďalšie zranené dievča, potvrdili medzičasom policajné zdroje. Zrejme ide o 14-ročnú tínedžerku, ktorú podľa spravodajskej televízie n-tv polial útočník v prevádzke siete rýchleho občerstvenia neďaleko staničnej lekárne horľavinou a následne ju podpálil. Súvislosť medzi oboma akciami muža je predmetom vyšetrovania.

Polícia avizovala ešte na pondelkový večer tlačovú konferenciu, na ktorej zrejme zverejní verejnosťou očakávané podrobnosti.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #streľba #Kolín #rukojemníčka