Saudskoarabský princ sa stretol s americkým ministrom financií Mnuchinom

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa v pondelok stretol s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Rijáde.

23.10.2018 07:58 , aktualizované: 10:01
debata (11)

Podľa spomínaného ministerstva, ktoré z ich stretnutia za zatvorenými dverami uverejnilo na Twitteri fotografiu, saudskoarabský princ a Mnuchin v predvečer kľúčovej investičnej konferencie v Rijáde „zdôraznili dôležitosť americko-saudskoarabského strategického partnerstva“.

Svoju účasť na tomto medzinárodnom podujatí zrušilo v uplynulých dňoch viacero významných investorov, spoločností i západných vysokopostavených predstaviteľov vrátane Mnuchina, ktorí tak reagovali na vraždu novinára Džamála Chášakdžího na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule.

Rijád priznal vraždu

Rijád v sobotu 20. októbra po prvý raz priznal, že saudskoarabský novinár Chášakdží, ktorý žil v USA a písal pre denník Washington Post, bol na spomínanom konzuláte v Istanbule 2. októbra zabitý pri bitke, ktorá vypukla po bližšie nešpecifikovanej hádke. Okolnosti jeho smrti sú stále nevyjasnené.

Mnuchin v nedeľu na margo tohto priznania povedal, že zo strany Saudskej Arábie ide o „prvý krok, čo však nestačí“, píše agentúra Reuters. Trump zas v pondelok uviedol, že stále nie je spokojný s vysvetlením Rijádu, ako Chášakdži v priestoroch konzulátu zomrel.

Mnuchin v nedeľu tiež potvrdil, že sa na tohtotýždňovej medzinárodnej konferencie v Rijáde nezúčastní, ale že do Saudskej Arábie prišiel kvôli rozhovorom s vedením kráľovstva, ktoré sa týkajú ich spoločného úsilia zameraného na boj proti financovaniu terorizmu a potlačenie iránskeho vojenského a politického vplyvu.

Tajani vyzval na medzinárodné vyšetrovanie

Smrť saudskoarabského opozičného novinára Chášakdžího by mala podliehať medzinárodnému vyšetrovaniu. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v pondelok večer na úvod druhého októbrového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

„Parlament bude vždy v prvej línii boja za slobodu tlače a slobodu novinárov,“ vyhlásil Tajani pred europoslancami a vyzval na dôkladné medzinárodné vyšetrovanie, ktoré by malo objasniť okolnosti smrti novinára a spisovateľa Džamála Chášakdžího, ktorý zomrel násilnou smrťou počas návštevy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule.

Podľa jeho slov zákonodarný zbor EÚ požaduje, aby zodpovedné saudskoarabské orgány vypátrali a potrestali vinníkov tohto ohavného zločinu.

Saudskoarabský minister prisľúbil pravdu po vyšetrovaní

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr vyhlásil, že vyšetrovanie zabitia prinesie pravdu o tom, čo sa stalo.

Minister sa takisto zaviazal, že kráľovstvo zavedie mechanizmy, ktoré zaistia, aby sa „niečo také už nikdy nemohlo znova stať“.

Džubajr sa takto vyjadril na návšteve Indonézie, len niekoľko hodín pred tým, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa očakávania zverejní podrobnosti o zisteniach svojej krajiny v tomto prípade, pripomenula tlačová agentúra AP.

Podľa slov Džubajra je Saudská Arábia odhodlaná zabezpečiť, že „vyšetrovanie bude dôkladné a úplné, že pravda bude odhalená a že zodpovedné osoby budú postavené pred spravodlivosť“.

Západní politici bojkotujú investičný summit

Saudská Arábia je hostiteľom investičného summitu, ktorý ovplyvňuje neúčasť mnohých západných politikov, lídrov svetovej ekonomiky a vplyvných podnikateľov. Príčinou ich neúčasti je práve vražda Chášakdžího.

Cieľom medzinárodnej konferencie s názvom The Future Investment Initiative, ktorú v Rijáde usporadúva saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, je okrem iného predstaviť aj ním v kráľovstve presadzované ekonomické reformy.

Svoju účasť na tohtoročnom fóre, prezývanom aj „Davos v púšti“, odriekli pre Chášakdžího násilnú smrť šéfovia ekonomických rezortov zo Spojených štátov, Británie a Francúzska, ktorí majú so Saudskou Arábiou uzavreté veľké zbrojné kontrakty.

Nepricestovali ani vedúci predstavitelia investičnej banky JP Morgan, spoločností Ford, Uber či Siemens a ďalších. Chýbajú aj médiá ako agentúra Bloomberg, televízna stanica CNN alebo spravodajcovia denníka Financial Times.

Veľkú delegáciu, pozostávajúcu z 30 podnikateľov či predstaviteľov rezortu kultúry, však do Rijádu vyslalo Rusko, informovala agentúra RIA Novosti. Cieľom ruskej delegácie je „zoznámiť sa s krajinou a nájsť zaujímavých partnerov“.

Britský denník The Telegraph napísal, že organizátori investičného fóra v pondelok zo svojej webovej stránky stiahli zoznam rečníkov, ktorí by mali na konferencii vystúpiť. Okrem toho odmietli potvrdiť počet účastníkov podujatia. Oficiálna webová stránka fóra sa v pondelok stala tiež terčom počítačového útoku. K zodpovednosti zaň sa zatiaľ nikto neprihlásil.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží