Severné Mariány zasiahol tajfún Yutu

Tichomorské ostrovy Severné Mariány, ktoré patria k nezačleneným územiam USA, zasiahol vo štvrtok supertajfún Yutu. Z oblasti zatiaľ nehlásia úmrtia alebo zranenia. Delegát Spoločenstva Severných Marián pri americkom Kongrese Gregorio Kilili Camacho Sablan uviedol, že pre búrku, ktorá má silu ako hurikán piatej kategórie, bude ostrovné územie potrebovať značnú pomoc, aby sa z nej zotavilo.

25.10.2018 10:07
tajfún Yutu USA ostrovy hurikán oko Foto: ,
Oko tajfúnu nad ostrovmi Tinian a Saipan (na snímke vyznačené žltou). Rýchlosť vetra okolo oka dosahovala až 290 kilometrov za hodinu.
debata

„Je tu veľa škôd a skazy. Je to ako keby sa tu odohrala malá vojna,“ povedal Sablan v telefonickom rozhovore s agentúrou The Associated Press.

Sablan telefonoval z ostrova Saipan, ktorý podľa neho utrpel škody, ale nie také ako niektoré ďalšie oblasti. Ako uviedol, pre výpadok elektriny a telefónnych liniek sa nedokáže spojiť s predstaviteľmi susedných ostrovov Tinian a Rota. Na Mariánach miestnym úradom podľa neho pomáha takmer 200 federálnych pracovníkov. Sablan tiež povedal, že jeho kolegovia v Kongrese už požiadali o pomoc a očakáva, že v súvislosti s tajfúnom USA vydajú prezidentské vyhlásenie o katastrofe.

Podľa meteorológa z americkej Národnej meteorologickej služby Brandona Aydletta oko tajfúnu prešlo nad ostrovmi Tinian a Saipan vo štvrtok ráno miestneho času. Rýchlosť vetra okolo oka dosahovala až 290 kilometrov za hodinu. Yutu sa tak stal najsilnejšou búrkou, ktorá tento rok zasiahla akékoľvek územie USA. Aydlett uviedol, že Tinian a Saipan budú nespoznateľné a dodal, že meteorologická služba dostala hlásenia o tom, že vietor strhával strechy z domov a vybíjal okná.

Služba varovala, že popadané stromy môžu izolovať obyvateľov ostrovov a nedostatok pitnej vody môže trvať až niekoľko týždňov. Podľa Aydletta bude renovácia ostrovov Saipan a Tinian, ktorý tajfún zasiahol priamo, zdĺhavá.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #tajfún #Severné Mariány