Babiš Slovákom a Čechom poprial ďalších 100 rokov prosperity, slobody a jednoty

Ďalších 100 rokov prosperity, demokracie, slobody, dobrej nálady, jednoty a hrdosti na obidva štáty poprial český premiér Andrej Babiš Slovenskej, ale aj Českej republike. Uviedol to v sobotu pred slávnostným otvorením Národného múzea v Prahe, ktoré bude verejnosti prístupné od nedele (28.10.).

27.10.2018 14:50 , aktualizované: 22:10
ČR SR CSR100 výročie oslavy Zeman Babiš Pellegrini Foto: ,
Vpravo pri slávnostnom prejave predseda vlády ČR Andrej Babiš počas osláv 100. výročia vzniku ČSR v priestoroch Národného múzea v Prahe.
debata (102)

Český prezident Miloš Zeman počas svojho príhovoru kritizoval, že sa v metropole Českej republiky nedarí stavať pekné budovy, zároveň chce, aby politici preferovali moderných architektov. Babiš, naopak, počas svojho príhovoru v Národnom múzeu ocenil prínos riaditeľa múzea k rekonštrukcii tejto historickej budovy.

Babiš ocenil schopnosť Československa a Česka opakovane generovať svetovo významné osobnosti. Uviedol, že po roku 1948 a 1968, ale aj pri iných historických udalostiach odišlo množstvo občanov z krajiny.

Podľa slovenského predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer) je vzťah Slovenska a Česka vo svete vzorom. Ako uviedol vo svojom príhovore, je potrebné si vzájomné vzťahy vážiť. Ako doplnil, nemali by sme sa spoliehať na to, že prichádzajú automaticky. „Kultivujme naše priateľstvo pri každej príležitosti. V zložitých časoch sa potrebujeme ešte viac ako kedykoľvek predtým,“ dodal Pellegrini.

Predseda slovenskej vlády tiež chce, aby ľudia žili menej v nostalgii. Poznamenal, „že si pamätáme svoju históriu, ale mali by sme sa venovať budúcnosti“. Tá je podľa jeho slov „pre nás veľmi pozitívna“.

„O tom, ako to bolo, prečo to bolo, to nech sa už rieši na odborných historických konferenciách, nech sa tým už nezaťažujú naši občania,“ poznamenal slovenský premiér. Pripomenul, že pre neho i českého premiéra Andreja Babiša je to symbolické obdobie, pretože obidvaja mali možnosť časť života prežiť v spoločnom štáte a teraz sú obaja na čele dvoch samostatných štátov.

Pri slávnostnom prejave predseda vlády SR Peter... Foto: TASR, Pavel Neubauer
ČR SR CSR100 výročie oslavy Zeman Babiš Pellegrini Pri slávnostnom prejave predseda vlády SR Peter Pellegrini (vpravo) počas osláv 100. výročia vzniku ČSR v priestoroch Národného múzea v Prahe.

„Storočnicu vnímam ako moment, keď konečne po tisícročnej útrape a útlaku slovenského národa mal konečne šancu slovenský národ mať svoj vlastný štát. Nejakých 75 rokov s medzerami sme boli spolu s českými bratmi a teraz žijeme jeden úspešný 25-ročný príbeh samostatnej Slovenskej republiky,“ povedal Pellegrini. Ako doplnil, pevne verí, „že SR má pred sebou ešte skvelú budúcnosť“.

Slávnostná prísaha

Na Hradčanskom námestí v Prahe predpoludním slávnostne zložilo prísahu 900 vojakov, 240 policajtov a 120 hasičov. Na podujatí sa napríklad zúčastnili minister obrany Lubomír Metnar, náčelník generálneho štábu armády Aleš Opata, policajný prezident Tomáš Tuhý, riaditeľ Hasičského záchranného zboru Drahoslav Ryba, premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, ktorý v príhovore odkazoval aj na nedávne úmrtia českých vojakov v Afganistane.

„Je v záujme Českej republiky, aby v Afganistane nevzniklo ďalšie teroristické centrum, ktoré by pripravovalo útoky na civilizované krajiny, ako sa po prvý raz, ale nie naposledy, stalo v roku 2001 útokom na newyorské dvojičky. Vtedy v roku 2001 som povedal, že sa s teroristami nevyjednáva. S teroristami sa bojuje. A dnes len dodávam, že sa pred teroristami neuteká,“ cituje českého prezidenta spravodajská televízia ČT24.

Slávnostný obed u Babiša

Babiš popoludní na pracovnom obede hostil predstaviteľov viacerých štátov. Na obed v Kramářovej vile pricestovali slovenský premiér Peter Pellegrini, poľský predseda vlády Mateusz Morawiecki, premiér Luxemburska Xavier Bettel, slovinský vicepremiér Miro Cerar, rumunský minister zahraničných vecí Teodor Melescanu a chorvátska vicepremiérka Marija Pejčinovičová Buričová.

Macron sa prešiel po Prahe

Pri príležitosti osláv storočnice do Prahy v piatok pricestoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa ešte v ten večer stretol s prezidentom Zemanom i s Babišom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
macron, babiš, praha Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), český premiér Andrej Babiš a jeho manželka Monika.

V sobotu ráno sa francúzska hlava štátu prešla s českým premiérom po Prahe, pričom nevynechali ani Karlov most, a spoločne tiež navštívili výstavu v Národnej galérii v Prahe. Macron následne z Prahy odišiel na summit do Istanbulu.

Pochod pre republiku

V Prahe sa tiež popoludní uskutočnil Pochod pre republiku, ktorý zorganizovala Česká obec sokolská. Pochod smeroval z Kampy až na Václavské námestie, pričom na jeho čele hrala kapela a súčasťou sprievodu bolo aj vozidlo s hercom, ktorý stvárňoval prvého prezidenta Československa Tomáša Garriguea Masaryka. Na pochode sa zúčastnili stovky ľudí. V českej metropole sa koná aj protestný pochod, ktorý zorganizovala aktivistická skupina Kaputin.

V Prahe sa popoludní uskutočnil Pochod pre... Foto: Reuters, DAVID W CERNY
česko, praha, sto rokov ČSR V Prahe sa popoludní uskutočnil Pochod pre republiku, ktorý zorganizovala Česká obec sokolská.

Výročie vzniku Československa v Prahe oslávia aj viacerými kultúrnymi podujatiami, ako sú napríklad koncerty či výstavy. Národné divadlo v Prahe v pripravilo slávnostnú inscenáciu opery Libuše od Bedřicha Smetanu. Počas víkendu si záujemcovia a záujemkyne môžu výnimočne prezrieť aj vládne paláce, v sobotu je otvorená aj budova Úradu vlády a tiež sídla viacerých ministerstiev.

Oslavy nevynechali ani české regióny. V meste Břeclav v sobotu odhalili obnovený Pomník svornosti a v obci Rudice zase pomník so sochou prezidenta Masaryka. Oslavy sa konajú napríklad v Ostrave, Zlíne či Jablonci nad Nisou.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Peter Pellegrini #100 rokov vzniku ČSR