Nemecko a Francúzsko tvrdia, že Ruskom podporovaní separatisti zostrelili dron OBSE

Nemecko a Francúzsko vo štvrtok oznámili, že Ruskom podporovaní separatisti na Ukrajine podľa všetkého zostrelili bezpilotné lietadlo, ktoré používajú pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V tejto súvislosti Berlín a Paríž žiadajú vyvedenie zodpovednosti, informovala agentúra AP.

01.11.2018 20:55
šarkan, izrael, dron, palestína Foto:
Ilustračné foto.
debata (27)

V spoločnom vyhlásení oboch krajín sa uvádza, že zostrelenie dronu je „jasným narušením“ Osobitnej monitorovacej misie OBSE na Ukrajine, ktorá má mať neobmedzený prístup k všetkým oblastiam krajiny.

Dron sa stratil 27. októbra, keď sledoval konvoj siedmich nákladných vozidiel neďaleko ruskej hranice. Podľa citovaného vyhlásenia zo získaných dôkazov vyplýva, že „Rusko a separatisti, ktorých podporuje, nesú zodpovednosť za útok na (dron), ktorým oslepili túto misiu na tomto konkrétnom mieste“.

Zmienené bezpilotné lietadlo podľa vyhlásenia v uplynulých týždňoch viackrát monitorovalo konvoje vstupujúce na ukrajinské územie cez neoficiálny hraničný priechod z Ruska, pričom stroj krátko pred svojím zmiznutím zaznamenal raketový systém zem-vzduch.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #dron