Maďarsko ďalej vydáva pasy Ukrajincom, ale v pohraničnom meste Kisvárda

Situácia s vydávaním pasov obyvateľom Zakarpatskej oblasti na západe Ukrajiny sa veľmi nezmenila, Maďarsko len presunulo ich vydávanie do pohraničného mesta Kisvárda, uviedol v pondelok Predseda zakarpatskej oblastnej samosprávy Hennadij Moskal.

12.11.2018 14:07
debata (61)

Vo vysielaní televízie 112 Ukrajina Moskal uviedol, že „ľudia sadnú na vlak a o sedem minút sú už v Kisvárde,“ kde idú na príslušný úrad a kde im vydajú maďarský pas.

Moskal vysvetlil, že ukrajinských občanov k podaniu žiadosti o maďarský pas vedú rôzne dôvody, nielen city k vlasti predkov.

„Mnohí ľudia si hľadajú prácu, iní si ich vybavujú, aby dostali dôchodok, ďalší maďarský pas potrebujú, aby sa mohla spojiť rozdelená rodina. Nie všetci to robia z pocitu vlastenectva,“ uviedol Moskal. Upozornil tiež, že Maďarsko „nemôže prijať všetkých týchto ľudí a robí všetko pre to, aby zostali v Zakarpatsku“.

Ukrajina a Maďarsko v októbri pristúpili k vzájomnému vyhosteniu svojich konzulov. Príčinou tohto kroku bola nespokojnosť Kyjeva s tým, že maďarský konzul v meste Berehovo vydával tamojším ukrajinským občanov z radov maďarskej menšiny maďarské pasy.

Napätie vo vzťahoch medzi Maďarskom a Ukrajinou pretrváva už dlhší čas. Vyvolal ho nový ukrajinský zákon o vzdelávaní, ktorý nadobudol platnosť vlani v októbri a vyvolal obavy a protesty nielen v Maďarsku, ale aj v Rumunsku, Rusku a Moldavsku.

Spor sa viedol najmä o článok 7, v ktorom sa píše, že ukrajinský štát bude garantovať vzdelávanie od 5. triedy základnej školy už len v ukrajinčine, teda nie v jazykoch národnostných menšín.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #Ukrajina