V prípade Chášakdží sa objavili ľudia blízki palestínskemu politikovi

Na likvidácii stôp po vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího sa podieľali ľudia napojení na niekdajšieho šéfa bezpečnosti palestínskej samosprávy Mahmúda Dahlana. Tvrdí to turecký denník Yeni Safak, ktorého zdroje zistili, že Dahlanových ľudí zachytili kamery na saudskoarabskom konzuláte, kde bol Chášakdží začiatkom októbra zavraždený.

20.11.2018 12:15
debata (4)

Dahlan žije teraz v Spojených arabských emirátoch. V minulosti patril k vedeniu palestínskej strany Fatah a je považovaný za rivala šéfa samosprávy Mahmúda Abbása.

Podľa tureckého denníka je štvorica Dahlanových ľudí zachytená na kamerách konzulátu v Istanbule. Do Turecka prišli z Libanonu 1. októbra a odcestovali 4. októbra. Chášakdží bol zabitý 2. októbra počas návštevy konzulátu. Štvorica bola v Turecku na falošné pasy a priviezla vraj aj potrebný materiál, ako sú chemikálie a nástroje potrebné na zamaskovanie vraždy.

Turecký denník Hürriyet napísal, že vrahovia do novinárovho tela vstrekli injekciu, ktorej obsah mal zabrániť zanechaniu stôp pri rozštvrtení.

Novinára chytili hneď pri vstupe

Denník Habertürk s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje zverejnil výňatky z audionahrávok urobených po vstupe Chášakdžího do budovy konzulátu. Je z nich zrejmé, že vo vízovom oddelení, ktoré je hneď pri vchode, niekto Chášakdžího chytil za ruky a novinár sa bránil. Štyria ľudia ho potom odviedli do administratívnej časti úradu a na štvorminútovom zázname z tejto sekcie budovy je okrem hádky tiež hluk pochádzajúci z fyzického zápasu, bitia a mučenia. Okrem hlasu Chášakdžího možno rozoznať hlasy siedmich ľudí.

Turecká bezpečnosť jeden z hlasov pripísala Mahirovi Abdalazízovi Mutribovi, čo je človek, ktorý často sprevádza korunného princa Muhammada bin Salmána na cestách. Ďalším na nahrávke je konzul Muhammad Utajbí. „Zradca, budeš pykať,“ povedal napríklad podľa tureckých zdrojov Mutrib. Jeho hlas bol identifikovaný aj z 19 telefonátov, ktoré smerovali z konzulovej kancelárie k niekdajšiemu poradcovi korunného princa Saudimu Kahtánímu. Prvýkrát Mutrib telefonoval 13 minút po Chášakdžího vstupe do budovy.

Zrejme použili rušičku

Záznam potom hodinu a štvrť mlčí a tureckí vyšetrovatelia sa domnievajú, že Saudovia použili rušičku. Mlčanie potom prerušil hlas, ktorý hovorí, že je desivé obliecť si šaty práve zavraždeného človeka. Hlas patrí mužovi, ktorý mal za úlohu prejsť pod kamerami v Chášakdžího oblečení a vydávať sa za jeho dvojníka.

Rijád po vražde tvrdil, že Chášakdží z konzulátu odišiel živý a zdravý, vraždu priznal po dlhšom čase. Tureckí vyšetrovatelia zaznamenali, že odchádzajúci muž na kamerách mal na nohách tenisky, zatiaľ čo prichádzajúci novinár kožené topánky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Džamál Chášakdží