Szijjártó v Kodani pochválil dánsku migračnú politiku

Maďarsko a Dánsko budú užšie spolupracovať v otázkach migrácie a budúcnosti Európy. Vyhlásil to v piatok v Kodani maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po rokovaní s dánskou ministerkou pre imigráciu a integráciu Inger Stöjbergovou.

23.11.2018 15:32
Péter Szijjártó Foto: ,
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.
debata (1)

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie poznamenal, že Dánsko má prísnu a rozumnú politiku migrácie, ktorá je v mnohom podobná maďarskej. „Dánsko tiež zdôrazňuje nutnosť ochrany vonkajších hraníc a tvrdí, že pomoc treba poskytnúť tam, kde sú problémy a že treba zlikvidovať príčiny migrácie,“ spresnil Szijjártó.

Maďarský minister pripomenul, že Dánsko schválilo zákon o zákaze zakrývania tváre, čo vyvolalo v Európe rozruch. Ostrú európsku diskusiu vyvolalo aj prijatie právnej normy o tom, že migranti majú prispievať na starostlivosť o nich a že dánsky štát môže zhabať ich majetok.

Obaja politici sa zhodli v tom, že Európa musí byť schopná chrániť svoje hranice. Európania musia podľa nich sami rozhodnúť o tom, koho chcú vpustiť na svoj kontinent a s kým chcú spolu žiť.

„Ku Globálnemu paktu OSN o migrácii prebieha aj v Dánsku diskusia. Strana podporujúca zvonka menšinovú dánsku vládu je proti prijatiu tohto paktu,“ zdôraznil Szijjártó, ktorý zopakoval postoj Maďarska, že migračný pakt úplne protirečí bezpečnostným záujmom Európy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Dánsko #Péter Szijjártó #migračná politika