Muhammad bin Salmán sa na summite G20 zišiel s Macronom

Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán sa dnes na summite skupiny G20 v Argentíne zišiel s niekoľkými politikmi. Boli medzi nimi francúzsky prezident Emmanuel Macron, ruský prezident Vladimir Putin, britská premiérka Theresa Mayová a indický premiér Narendra Módí. Muhammad bin Salmán na schôdzku prišiel ako zástupca jednej z členských krajín, avšak mnoho štátnikov ho považuje za strojcu októbrovej vraždy novinára Džamála Chášakdžího. Rijád vraždu priznal, ale zásadne odmieta podozrenie, že ju nariadil korunný princ.

30.11.2018 23:34
SAUDI-KHASHOGGI/ROYALS Foto: ,
Saudský korunný princ Muhammad bin Salmán.
debata (16)

Podľa Elyzejského paláca Macron princovi pri päťminútovom stretnutí povedal, že by bol rád, keby sa do vyšetrovania mohli zapojiť medzinárodní odborníci. Hovorili tiež o Jemene, kde Saudská Arábia bojuje na strane tamojšej vlády proti povstalcom. Macron povedal, že je potrebné pre jemenský konflikt nájsť politické riešenie.

Podľa francúzskych médií sa nečaká, že by sa Macron na summite s princom zišiel znovu. Saudskoarabský denník Saudi Gazette sa princovým schôdzkam venoval podrobne. Napísal, že Muhammad bin Salmán hovoril s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho dcérou Ivankou a so širokým úsmevom si potriasol rukou s Putinom.

Princ s Macronom mali pri rozhovore podľa agentúry Reuters hlavy blízko seba a hovorili veľmi ticho. Macron sa princovi pozeral do očí, princ občas s úsmevom kývol. Reuters tiež uvádza, že na audiozázname je možné zachytiť princa, ako hovorí „nebojte sa“ a Macrona, ako odpovedá: „Mám obavy. Nikdy ma nepočúvate.“ Princ na to odpovedal: „Budem počúvať, samozrejme.“ Macron ho nakoniec upozornil, „že je mužom, ktorý dodržiava svoje slovo“.

Princ sa stretol s britskou premiérkou Mayovou

Neskôr sa s Muhammadom bin Salmánom zišla tiež britská premiérka Theresa Mayová. Povedala mu, že by mal podniknúť kroky na to, aby zabránil opakovaniu incidentov, ako bola vražda Chášakdžího, oznámil úrad premiérky.

„Premiérka zdôraznila dôležitosť uistenia, že ľudia zodpovední za desivú vraždu Džamála Chášakdžího budú platiť účty a že Saudská Arábia podnikne kroky na vytvorenie dôvery, že tak odsúdeniahodný prípad sa nemôže znova stať,“ uviedla kancelária Mayovej.

Mayová vopred povedala, že je rozhodnutá princovi vysvetliť, že v prípade Chášakdží očakáva prehľadné a dôsledné vyšetrenie toho, čo sa stalo, a potrestanie tých, ktorí sú zodpovední.

Tusk vyzval na podporu bezpečnosti novinárov

Predseda Európskej rady Donald Tusk na summite vyzval ostatných účastníkov, aby k témam rokovaní pripojili tiež otázku základnej bezpečnosti novinárov. „Je našou povinnosťou tlačiť partnerov k rešpektovaniu týchto základných princípov,“ povedal.

Podľa indickej tlače korunný princ Módímu ponúkol, že Saudská Arábia bude Indii dodávať ropu a ropné produkty, aby India mohla pokryť svoje rastúce energetické potreby.

S princom sa už zišiel tiež čínsky prezident Si Ťin-pching. Podľa agentúry Nová Čína prezident princovi povedal, že Čína rozhodne podporuje úsilie Saudskej Arábie o hospodársku diverzifikáciu a sociálnu reformu a že bude naďalej stáť po boku arabskej krajiny pri témach týkajúcich sa ich hlavných záujmov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #summit G20